Євросоюз і НАТО спільно протистоятимуть загрозам гібридної війни, яку Росія розв’язала проти України. Про це домовилися генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг і глава зовнішньої політики Євросоюзу Федеріка Могеріні за підсумками дводенної зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО в Анталії (Туреччина). «Ми забезпечимо розробку взаємодоповнюючих стратегій, щоби швидко й ефективно протистояти загрозам гібридної війни, з якими можуть зіткнутися країни—члени наших організацій», — зазначив Столтенберг.

За словами Єнса Столтенберга, НАТО розпочало наймасштабнішу програму зміцнення системи колективної безпеки з часу закінчення «холодної війни». Вона передбачає збільшення чисельності та підвищення оперативності сил реагування НАТО. «Ми зменшуємо час прийняття рішень, покращуємо обмін розвідданими, а також зміцнюємо кібербезпеку», — додав генеральний секретар. «В умовах, коли світ змінився, НАТО повинно адаптуватися до нового безпекового середовища та пересвідчитися, що ми готові захищати всіх союзників від будь-яких загроз і що будемо спроможними — й це стосується майбутнього — зберігати наші відкриті демократичні суспільства в безпеці», — пояснив Столтенберг необхідність новацій.

Не секрет, що вжити нових, більш жорстких, заходів безпеки НАТО спонукала політика Росії у Криму та на сході України. Як уже писав «Голос України», перед засіданням міністрів закордонних справ Альянсу відбулися переговори у форматі Комісія Україна—НАТО. Підсумкова заява, за їх результатом, вкотре містила заклики до РФ припинити агресію на Донбасі та декларувала неприйняття окупації Криму.
Під час прес-конференції за підсумками перемовин міністрів Єнс Столтенберг заявив, що Альянс не збирається відновлювати з Росією практичну співпрацю. Разом з тим він відзначив, що було вирішено зберігати відкритими політичні контакти з Москвою.

Водночас НАТО зараз проводить у Північному морі, біля берегів Норвегії, найбільші в своїй історії протичовнові навчання «Динамічний мангуст». На думку ряду спостерігачів, ці маневри стали реакцією на дії РФ, чиї підводні човни помітно наростили активність у цих водах. Ці навчання вже оголили проблеми, які деяким країнам-учасницям Альянсу доведеться вирішувати найближчим часом. За легендою навчань, 10 кораблів союзників намагаються виявити підводний човен, інформує Бі-Бі-Сі.