Набула чинності Угода про малий прикордонний рух між Румунією та Україною, підписана 2 жовтня 2014 року. Міністри закордонних справ Румунії — Богдан Ауреску та України — Павло Клімкін в Анталії (де вони зустрілися в рамках саміту глав МЗС країн-членів НАТО) обговорили деталі вручення перших дозволів прикордонного руху, виданих відповідно до положень Угоди.


«Новий правовий документ значно спростить режим перетину кордону в прилеглих до спільного кордону регіонах, відповідно до інтересів жителів цих територій двох сусідніх країн. Розширення двосторонньої договірно-правової бази цією угодою демонструє відкритість і досягнення виняткового рівня у відносинах між Румунією та Україною», — цитує заяву МЗС Румунії Radіo Romanіa.


Угода, зокрема, передбачає спрощений регулярний безвізовий перетин спільного кордону особами, які мешкають у межах 30-кілометрової зони від спільного державного кордону. «За умовами угоди, якщо, хоча б частина населеного пункту торкається прикордонної межі, то дія малого прикордонного руху автоматично поширюється по всьому місту, але на територію не більше 50 кілометрів», — розповіла Генеральний консул Румунії в Чернівцях Елеонора Молдован в інтерв’ю molbuk. ua.


Також передбачено можливість безвізового перебування в прикордонній зоні іншої сторони, зокрема, з соціальних, культурних, обґрунтованих економічних або родинних причин, на строк, що не перевищує три місяці поспіль.
У прикордонній зоні мешкає майже півмільйона громадян України, зокрема й етнічні румуни.