Японські науковці заперечили усталену думку про те, що чим людина старша, тим менше їй треба пити чай і каву, аби не завдати шкоди здоров’ю.


Вони провели науковий експеримент, в якому взяли участь 90 тисяч осіб віком від 40 до 69 років, і визначили, що люди зрілого віку, які п’ють щодня по 3—4 чашки кави або зеленого чаю, тільки зміцнюють здоров’я і продовжують собі життя. Підраховано: якщо людина випиває 1—2 чашки кави на день, ризик раптової смерті знижується на 15%, якщо 3—4 — на 24%.


Схоже діє на людський організм і зелений чай. Якщо його постійно вживати, випиваючи за день п’ять і більше чашок, ризик раптової смерті у чоловіків зменшується на 13%, а у жінок — на 17%.


Експеримент проводили лікарі Національного онкологічного центру, тож особливу увагу вони звертали на зменшення ризику онкологічних захворювань.


Учасники експерименту в деталях описували свій щоденний раціон. Потім ця інформація порівнювалася з даними за останні двадцять років.


Науковці поки що не до кінця зрозуміли механізм дії зеленого чаю та кави на організм людини, однак вважають, що захисну дію спричиняє кофеїн, який є в обох напоях. Крім того, вочевидь, сприятливо діють на людський організм катехіни, що містяться у чаї, та хлорогенова кислота — в каві. Принаймні давня традиція японців пити зелений чай вкупі з вражаючими показниками японського довголіття дають підстави замислитися, а чи не додати до власного раціону ще пару чашок духмяного чаю чи кави.


Токіо.