Японський уряд затвердив законопроекти, які розширюють можливості сил самооборони країни захищати мир на власних теренах та допомагати союзникам за кордоном.


Законопроект «Про врегулювання системи законів про мир та безпеку» вніс десять поправок до чинних законів про сили самооборони. Раніше сили самооборони на теренах країни могли бути задіяні тільки у випадку «надзвичайних обставин», що сталися в самій Японії та прилеглих регіонах. Тепер військовикам дозволяється застосовувати зброю у випадку воєнних провокацій проти держави. Інший проект — «Про міжнародну мирну допомогу» — надає дозвіл збройним силам країни брати участь у бойових діях за кордоном у випадку, якщо на країну-союзника буде вчинено напад, що «загрожує існуванню країни та безпеці населення». Досі використання збройних сил за кордоном вважалося таким, що суперечить конституції країни. Дозволено також надавати матеріально-технічну підтримку арміям інших країн в межах операцій, схвалених ООН. Така норма діятиме на постійній основі, тож не треба буде кожного разу ухвалювати рішення парламенту.


Законопроекти передбачають також можливість використання сил самооборони за межами країни для захисту своїх громадян чи звільнення японських заручників.


Ухвалені рішення подані на розгляд парламенту Японії, однак сюрпризів там не станеться, оскільки дві третини голосів у ньому належать правлячій коаліції.


Токіо.