Європейська комісія оприлюднила список невідкладних заходів, які стануть відповіддю на кризову ситуацію з нелегальною міграцією в Середземному морі. На сайті Єврокомісії вміщено інформацію про те, що плановано втричі збільшити фінансування операцій прикордонного патрулювання — до 89 млн. євро.


Окрім того, пропоновано заходи, котрі полегшать навантаження, яке випало на держави, що найбільше потерпають від нелегальної міграції. Передусім Італії та Греції. До кінця травня буде запропоновано схему розподілу в усіх країнах ЄС 20 тисяч мігрантів, які потребують міжнародного захисту в Європі, з виділенням додаткового фінансування в 50 млн. євро на 2015-й і 2016-й роки. Також буде посилено боротьбу з перевізниками нелегалів, відповідно до норм міжнародного права. Окрім того, розробляється низка додаткових впроваджень, які мають поліпшити управління процесом міграції.


Проте кілька країн- членів ЄС уже висловили своє невдоволення щодо пропонованих квот на прийом біженців. Ідею не підтримують Великобританія, Ірландія, Данія, Чехія та Словаччина... Суть нового підходу в запровадженні квот на прийняття біженців, які вираховуватимуть відповідно до ВВП, чисельності населення, рівня безробіття та чисельності вже прийнятих біженців. За нинішньої системи біженці лишаються або там, де вони вперше ступили на землю ЄС, або там, де задовольнять їхнє клопотання про притулок, повідомляє «Дойче велле». Прем’єр Чехії Богуслав Соботка нагадав, що ситуація з мігрантами складна не лише на півдні Європи, а й на сході. І зауважив, що Чехія уже надає притулок багатьом українцям.