На Трипільській ТЕС після півторарічної масштабної реконструкції запустили у роботу енергоблок №2. Після проведених «маніпуляцій» він став потужнішим, безпечнішим та продуктивнішим, при цьому — менше використовуючи вугілля. Сучасна система контролю та керування технологічними процесами, спорудження новітньої газоочистки — усе це робить відновлений блок зразково-показовим. Та негласне звання «гордість країни» він здобув серед енергетиків за інше: уперше повною реконструкцією енергоблоку займалися винятково українські компанії.

Результатом задоволені усі — і замовники робіт, і виконавці. Тепер планують позитивний досвід поширити по країні.

Реконструкцію енергоблока розпочали у січні 2013-го. «Планувалося за 1,5 року робіт довести його потужність до 325 МВт, продовжити строк роботи ще на 20 років, підвищити ККД та знизити витрати умовного палива», — розповів під час запуску блока директор Трипільської ТЕС Петро Кравець.

Усе заплановане, попри війну та певні перебої із фінансуванням, вдалося виконати. З серпня минулого року енергоблок було переведено в дослідно-промислову експлуатацію. Днями під прицілами фото- та відеокамер його вивели на режим проектної потужності 325 МВт. Хоча за документами потужність блока зросла усього на 25 МВт. Фактично ж, зважаючи на те, що до реконструкції блок уже відпрацював свій ресурс, піднімали його з нуля.

Ще один привід для гордості працівників станції — сучасна система контролю та управління технологічними процесами. «Вона дає змогу оператору, наче пілоту в кабіні літака, управляти блоком», — каже Петро Кравець. Крім того, забезпечено зниження викидів шкідливих речовин в атмосферне повітря відповідно до європейських стандартів. Та головне: модернізоване обладнання розраховане передусім на вугілля, що видобувається у шахтах українського Донбасу. Коли розпочиналася реконструкція, це було принципово важливо. Тоді складно було уявити, що із постачанням палива з українських шахт можуть виникнути проблеми.

Нині з вугіллям марки «А» (антрацити) — сутужно. В Україні видобувають його лише на Донбасі (альтернатива — РФ та ПАР). У профільному міністерстві зізнаються: ситуація із постачанням цього виду палива напружена та, що найнеприємніше, малопрогнозована. Плани перевести ТЕС на споживання колись профіцитного вугілля марки «Г» (газового) нині також не на часі. «Профіциту газового вугілля фактично немає... Тому сьогодні говорити про переведення ТЕС з марки «А» на марку «Г» уже складно», — зізнався заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Олександр Светелік.

Нині Трипільська ТЕС вугілля отримує. «Марка «А» йде у нас, як і запроектовано, з Донбасу», — заявив     в. о. голови ПАТ «Центренерго» Ігор Балабанов. Представник профільного міністерства Олександр Светелік попросив не змішувати політику та енергетику. За його словами, про контрабанду із окупованої території не йдеться. Нібито усі контракти на закупівлю вугілля, що походить із непідконтрольної Україні території, погоджуються із профільним міністерством і навіть СБУ... До того ж, завдання — забезпечувати безперебійне енергопостачання країни — також ніхто не скасовував. Енергетики сподіваються, що ситуація на Донбасі якнайшвидше стабілізується. А до змін на краще, принаймні на Трипільській ТЕС, уже готові.

 

Черговий машиніст енергоблока 2 Сергій Бастило.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.