Під таким гаслом проходять «Тернопільські дні моди», що триватимуть до 23 травня. Тут вперше молоді дизайнери з Артемівська, Вінниці, Тернополя, Чернівців та інших міст не лише покажуть свої колекції, а й візьмуть участь у конкурсі костюмів. У роботах, представлених цьогоріч, переважають етномотиви. Скажімо, дизайнер Валентина Доманюк з Хмельницького привезла шість колекцій, з них три —у стилі фольк.


— Елементи українського етнічного одягу все частіше вплітаються у сучасне вбрання, — зазначає Валентина. — Молодь охоче це носить. І не лише повсякдень, а й під час урочистих подій. Перед тим, як почати розробляти свої колекції, я зверталася до історії українських строїв, вивчала особливості одягу різних регіонів.


Дизайнерів підтримує тернопільський меценат, один з організаторів Днів моди Тарас Демкура. Він заснував премії у чотирьох номінаціях.


Основний показ колекцій відбудеться 22 травня. Він складатиметься з двох відділень. Під час першого — етнопоказу — буде продемонстровано одяг з приватних колекцій львів’янки Роксоляни Шимчук та тернополянки Віри Матковської. Свої колекції покажуть і дизайнери, які працюють в етнонапрямку сьогодні. Серед них Елла Ковтун та Маргарита Козак, які нещодавно презентували етновбрання у Нью-Йорку.


У другому відділенні — показ колекцій прет-а-порте. Насиченою буде і концертна програма. Частину виручених коштів організатори перерахують на лікування пораненого бійця АТО з Борщівського району.
Етноколекцію покажуть і в Дніпропетровську. Тарас Демкура вважає виправданою модну експансію на схід, де також мають побачити всю красу українського вбрання.


Тернопільська область.

 


На знімку: учасниці тернопільської «Школи моделей» демонструють етноколекцію хмельничанки Валентини Доманюк.


Фото автора.