Учора відбулося чергове засідання Конституційної комісії, яка має напрацювати проект закону про внесення змін до Основного Закону. Як зауважив на початку засідання голова Конституційної комісії, Голова Верховної Ради Володимир Гройсман, нині діють три робочі групи — з питань децентралізації влади, правосуддя, а також прав, свобод і обов’язків людини. І робочі групи вже напрацювали низку узгоджених пропозицій щодо змін до Основного Закону. Однак деякі запропоновані зміни до Конституції ще залишаються дискусійними.

«Є питання дискусійні, які ще потребують обговорення, — зауважив В. Гройсман. — Але рухаємося достатньо динамічно».
Глава парламенту зазначив, що у процесі конституційної реформи особливе значення мають питання децентралізації.
Конституційна комісія уже близька до фіналу своєї роботи. Багато пропозицій уже узгоджено. Керівник робочої підгрупи з питань децентралізації влади, до складу якої ввійшли 37 членів Конституційної комісії, Михайло Теплюк розповів про основні новації у концептуальних підходах до реформування системи влади на місцях. Пропозиції від фахівців та експертів робоча група приймала до 3 травня, надійшло 332 пропозиції, основна частина яких стосується адміністративно-територіального устрою, організації виконавчої влади на місцях і реформи місцевого самоврядування. Головні дискусійні питання щодо адміністративно-територіального устрою — на яких рівнях здійснюватиметься місцеве самоврядування і як називатимуться ці рівні. Робоча група пропонує, щоб місцеве самоврядування діяло на трьох рівнях: перший — низовий, первинний рівень територіальних громад. Однак ще залишається дискусійним питання, як називатимуться територіальні громади — громада, як нині, чи волость. Експерти та члени Конституційної комісії ще не дійшли одностайної думки. На другому рівні місцевого самоврядування пропонується запровадити замість районів назву округ, або повіти. А вищу ланку, нині обласний рівень,пропонується назвати регіон. До вищого рівня входитимуть області України та Автономна Республіка Крим. Особливий статус, як і досі, пропонується залишити за Києвом і Севастополем.
У запропонованих змінах пропонується, що до складу громади входитимуть одне чи декілька поселень із прилеглими територіями, а до складу повіту — адміністративно-територіальні одиниці з числа декількох громад. Порядок найменування та перейменування адміністративно-територіальних одиниць пропонується визначити окремим законом.
Робоча група з питань децентралізації запропонувала Конституційній комісії вдосконалити і статтю 29 Конституції — щодо повноважень Верховної Ради України. Зокрема, пропонується виключити із повноважень парламенту призначення позачергових і чергових місцевих виборів. Робоча група дійшла висновку, що місцеві вибори мають призначатися за законом, а не за рішенням будь-якого органу державної влади. На думку М. Теплюка, це підтверджує те, що Верховна Рада сьомого скликання не ухвалила майже 200 рішень щодо призначення місцевих виборів.
Пропонується також, щоб право участі у місцевих виборах мали громадяни України, котрі проживають у поселеннях, що входять до складу громад, на території яких проводяться вибори.
У запропонованих змінах до Конституції передбачається, що органами місцевого само-врядування громади є повітові та обласні ради і відповідні виконавчі органи, які є підконтрольними і підзвітними місцевим радам. Члени робочої групи дійшли висновку щодо несумісності посад голови ради і виконкому, а також неможливості поєднання представницьких мандатів — тобто одна людина не може бути водночас депутатом кількох рад.
Дискусійним залишаються і питання щодо того, як називатиметься представник держави в регіонах на рівні району (повіту) і області: державний урядник, представник уряду чи якось інакше. Пропонується також надати додаткові повноваження представникам держави на рівні областей у разі надзвичайного чи воєнного стану — тоді представник держави на рівні області матиме повноваження зупиняти рішення місцевого органу самоврядування.
Роботу над перехідними положеннями законопроекту щодо внесення змін до Конституції ще не завершено. Конституційна комісія має намір ухвалити перехідні положення уже після схвалення основного тексту конституційних змін. Наступного тижня Конституційна комісія знову продовжить свою роботу на рівні робочих груп.
Після завершення чергового засідання Конституційної комісії її голова Володимир Гройсман на брифінгу повідомив, що погоджено майже 75 відсотків питань щодо децентралізації влади. А ось у питаннях судоустрою ще тривають дискусії. При цьому глава парламенту зазначив, що Конституційна комісія працює досить ефективно і динамічно і, головне, прозоро. Кожен член Конституційної комісії має змогу викласти свою думку. В. Гройсман зауважив, що члени Конституційної комісії вже визначилися щодо розподілу повноважень органів місцевого самоврядування, який відбуватиметься з базового рівня. Водночас Голова Верховної Ради наголосив на важливості того, щоб увесь процес конституційних змін був відкритий. Особливо у питаннях децентралізації, у тому числі й фінансової.

ДОСЛІВНО

Володимир Гройсман, Голова Верховної Ради України, голова Конституційної комісії:
— Маємо забезпечити такі зміни до Конституції, які раз і назавжди забезпечать незмінні реформи в країні і які відображають настрої суспільства.

 

Віктор Мусіяка, Володимир Буткевич, Леонід Кучма, Ірина Ванникова.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.