Частина мобільних операторів підтримала вимогу законодавців щодо використання кодів ІМЕІ для боротьби з контрабандою мобільних терміналів.


13 травня в Комітеті Верховної Ради України з питань інформатизації та зв’язку відбулося розширене засідання робочої групи з опрацювання законопроекту №1888 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів держави, споживачів телекомунікаційних послуг та удосконалення державного регулювання у сфері користування радіочастотним ресурсом України». В ньому взяли участь керівники і представники органів влади, Українського державного центру радіочастот, операторів фіксованого і мобільного зв’язку, Асоціації операторів мобільного зв’язку «Телас», Асоціації підприємств інформаційних технологій, Асоціації «Українські імпортери побутової електроніки», Американської торгової палати в Україні.


На початку засідання голова Комітету Олександр Данченко поінформував присутніх про зустріч народних депутатів з Президентом України Петром Порошенком, під час якої йшлося про необхідність активізації законотворчої діяльності народних депутатів, спрямованої на наповнення державного бюджету усіма законними способами.


Олександр Данченко зазначив, що законопроект №1888 дає державі таку можливість, але для цього треба шукати точки дотику між бізнесом і владою, бути готовими до компромісу. І саме для цього очільник парламентського комітету звернувся до Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана з проханням зняти цей законопроект з розгляду 12 травня для додаткових консультацій з усіма гравцями ринку — і операторами, і імпортерами, і представниками органів влади.


Такий підхід голови парламентського комітету до розв’язання законотворчих проблем дав позитивний результат. Оператори мобільного зв’язку, які прийшли на це засідання (МТС-Україна та «Астеліт»), нарешті почули імпортерів мобільних терміналів, які наполягають на їх обов’язковій реєстрації в базі кодів ІМЕІ і зобов’язанні мобільних операторів не підключати до мережі мобільні пристрої, незаконно ввезені на територію України.
На цьому зокрема, наполягають члени Асоціації «Українські імпортери побутової електроніки», які представляють інтереси таких великих торгівельних мереж, як «Фокстрот», «Ельдорадо», «Комфі» та інших ретейлерів і низки імпортерів.


Вони зазначають, що сьогодні, коли не діє ця законодавча норма, паралельно з ними працюють «сірі» імпортери, які за рахунок елементарного зниження цін і реалізації кінцевому споживачу мобільних терміналів через ФОП другої і третьої групи роблять бізнес легальних імпортерів економічно невигідним, що не дозволяє їм, як великим платникам податків, наповнювати бюджет.
На думку УІПЕ реалізація норми закону щодо застосування кодів ІМЕІ не буде виконувати каральну функцію, чим лякають споживачів, а буде виконувати суто фіскальну функцію і без будь-яких витрат з бюджету сприятиме його наповненню.


Підтримують такий підхід і члени Асоціації підприємств інформаційних технологій України (АПІТУ). Голова правління Асоціації Еліна Шнурко-Табакова нагадала присутнім, що в 2013 році, коли вперше була законодавчо закріплена норма про обов’язкову реєстрацію мобільних пристроїв у базі даних кодів ІМЕІ, різко знизився рівень контрабанди цієї групи товарів.
«Після того як контрабандисти пережили шок від того, що їх телефони не будуть працювати, для легальних імпортерів склалася сприятлива ситуація для розвитку наших ринків, і зокрема, ретейлових та сервісних мереж», — зазначила Еліна Шнурко-Табакова.


На противагу цьому вона навела приклад із сьогодення, коли на 270 тисяч айфонів, які обслуговуються в мережах мобільних операторів, лише сім тисяч було завезено в Україну офіційно.
Ще більш конкретно висловився представник компанії «Самсунг в Україні»: «Ми за базу ІМЕІ за умови обов’язкового відключення користувачів нелегальних терміналів».
На цьому ж наполягають представники митної служби, які підтримували ідею застосування ІМЕІ кодів для контролю над імпортом мобільних терміналів ще під час першої спроби законодавчого урегулювання цього питання у 2013 році.


Не можна сказати, що опоненти цього законопроекту в ході цієї зустрічі кардинально змінили свою позицію і відкликали свої заперечення, але у частини мобільних операторів, зокрема, у «МТС-Україна» з’явилося розуміння державних проблем.


«Я не стою на позиції, щоб оператори блокували цей законопроект, нехай бюджет наповнюється, а над іншими питаннями давайте серйозно попрацюємо, оскільки законопроект цей дуже важливий», — заявив директор по корпоративному управлінню та контролю компанії «МТС-Україна» Олег Проживальский.


Він також зазначив, що прекрасно розуміє, яка зараз ситуація в країні і яка потреба в коштах для наповнення державного бюджету і тому не заперечує проти обов’язкової реєстрації кодів ІМЕІ для імпорту мобільних терміналів.


В цілому було висловлено цілу низку різних думок з окремих питань законопроекту, що тільки підтверджує його важливість як для держави, так і для усієї телекомунікаційної сфери.
Автор законопроекту Олександр Данченко висловив сподівання, що це засідання робочої групи дозволило почути позицію кожного гравця ринку і влади, що сприятиме якнайшвидшому прийняттю законопроекту №1888 у першому читанні. У той же час він вкотре запевнив усіх присутніх, що всі ґрунтовні пропозиції будуть максимально враховані перед другим читанням.