Економіка України не може бути збитковою апріорі. Такими можуть бути економіки тих країн, які не мають власних ресурсів. А наша держава за ресурсами — одна з найбагатших в Європі. На жаль, не за рівнем життя громадян. За цим показником українці випереджають хіба що Молдову — вважає відомий економіст, колишній радник Прем’єр-міністра, а нині голова Комітету економістів України, президент Фонду «Альтернатива» Андрій Новак. І пропонує свою стратегію розвитку вітчизняної економіки (і, відповідно, країни загалом) у книжці «Як підняти українську економіку», яку він презентував у Кіровограді.

 

Власне книжка, що вийшла під егідою Фонду «Україна — ЮНЕСКО», пережила вже своє п’яте видання. Її загальний тираж становить 75 тисяч примірників. У монографії, розрахованій насамперед на економістів, державних управлінців та студентів профільних вузів, в доступній формі подається системний аналіз «негараздів» вітчизняної економіки та декларуються оригінальні шляхи їх вирішення.
«Автор відрізняється неординарністю підходів та оригінальністю оцінки й аналізу економічної ситуації та методів і інструментів вирішення національних економічних проблем», — написав у передмові до третього видання книжки доктор економічних наук екс-міністр економіки Володимир Лановий. Крім того, економічні викладки вченого доступні, зрозумілі та популярні. Це підтверджується популярністю лекцій, які читає вчений перед найрізноманітнішою аудиторією — від студентів до домогосподарок. З великим успіхом пройшов економічний лікнеп і на кіровоградській землі (на знімку — в Державному педагогічного університету імені В. Винниченка).
За словами Андрія Новака, економіка працює на трьох основних засадах: виробництво, продаж, розподіл. Кожна з цих функцій має розвиватися. І тоді «за наших ресурсів ми приречені на успіх. Але все залежить від того, коли ми почнемо реалізовувати свою модель успіху. Нині проблема лежить в політичній площині», — переконаний він.

Протягом двох днів Андрій Новак встиг побувати гостем трьох найбільших вузів регіону: названого вище, Національного технічного університету та льотної академії Національного авіаційного університету, відповів на запитання місцевих журналістів, узяв участь у круглому столі з жителями міста в обласній універсальній науковій бібліотеці імені Чижевського. Говорили про Україну загалом і про те, як мали б жити її громадяни, якби реформи (пенсійна, адміністративна, фінансова...) робилися вчасно та належним чином. На жаль...

Фото автора.