Минулими вихідними в Україні відзначали День Європи. Сприйняття цього свята за останні роки значно еволюціонувало — від пізнавально-розважального заходу з кухнею, музикою і дискусіями до усвідомлення себе частиною Європи. Розповісти про святкування в усіх містах неможливо — на це не вистачить жодної газетної площі. Втім, наші власкори з регіонів підготували добірку з кількох міст.

У Рівному День Європи розпочався з офіційного підписання двох важливих документів — Меморандуму про співпрацю між Князівством Монако й містом Рівне та Меморандуму про співпрацю між медичними закладами міст Рівне та Любліна (Польща). Цього самого дня міський голова Володимир Хомко в присутності почесного консула Князівства Монако Юрі Тамма у залі засідань міськвиконкому встановив зображення герба Князівства Монако на знак високої поваги та налагодження дружніх і ділових відносин із цією країною, повідомляє наш власкор Олександра ЮРКОВА.
В Одесі в урочистостях взяв участь глава Представництва ЄС в Україні Ян Томбінський. Одесити ж цьогоріч вирішили святкували під гаслом «Україна — це креативна країна». Одним із найяскравіших заходів стала «фотосушка». Городянам запропонували принести знімки зі своїх подорожей Європою і вивісити їх на загальний огляд. Натомість представники дипломатичних місій, акредитованих в Одесі, підготували виставку картин «Україна надихає», що створені іноземними дипломатами. Також на вулицях міста було проведено: велопробіг, дебати, конкурс ідей для молодіжних проектів, виставка дитячих малюнків (один із них — на знімку) та фестиваль сучасної музики, передає наш власкор Кирило ВОРОНКОВ.

А на Закарпатті у вихідні на українсько-словацькому кордоні в пункті пропуску «Малий Березний—Убля» відбулися урочистості з нагоди святкування Днів добросусідства. Участь у заході взяли делегації Пряшівського та Кошицького самоврядних країв Словацької Республіки й українського Закарпаття. Сторони підписали програми спільних дій Закарпатських ОДА і облради та Пряшівського і Кошицького країв на 2015—2016 роки. Домовлено також, що докладатимуться всі зусилля щодо спрощення механізму малого прикордонного руху між Україною і Словаччиною, запропоновано створити координаційну раду представників Агенцій регіонального розвитку трьох регіонів з метою підготовки та узгодження пріоритетних проектів, що підтримуються Євросоюзом, у рамках Норвезького фінансового механізму, програми «SlovakAіd» та інших програм на період до 2020 року. Окрім того, передбачено заходи в сфері освіти, культури та туризму, в тому числі — встановлення бюста Павела Йозефа Шафарика в Ужгороді, інформує наш власкор Василь НИТКА.

Фото надано Одеською міськрадою.