Погоджувальна рада

Імена депутатів-прогульників оприлюднюватимуть


Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман під час погоджувальної ради заявив, що із завтрашнього дня на сайті Верховної Ради оприлюднюватимуть інформацію про голосування народних депутатів та буде запроваджено рубрику «топ-прогульники».
«Ми всю інформацію доноситимемо до суспільства, щоби кожен відповідав за свої дії», — пообіцяв В. Гройсман і закликав депутатів працювати у комітетах, напрацьовувати потрібні для держави рішення.

 

Глава парламенту також звернувся до ЗМІ розпочати кампанію «стоп-прогульники», так, як свого часу боролися з кнопкодавством.


Плани


До фінального етапу підійшла робота зі створення законодавчого плану реформ на підставі Коаліційної угоди, угоди про асоціацію та інших основоположних документів, на рівні профільних комітетів працювали сім робочих груп, які презентують розроблений план дій. Голова Верховної Ради закликав парламент проголосувати за план законодавчого забезпечення реформ. За його словами, це має бути робочий план, так звана «дорожня карта реформ». Основою такого плану має стати 20—30 найважливіших антикризових законопроектів у різних сферах життя.


Нинішнього пленарного тижня Верховна Рада розгляне пакет законопроектів, спрямованих на реформу правоохоронної системи, посилення обороноздатності держави, а також проекти законів про співпрацю зі Світовим банком. Під час погоджувальної ради більшість лідерів фракцій також порушили питання про тарифи на газ і енергоносії та про індексацію зарплат і пенсій.


Чи подешевшає «золотий» газ


Фракція «Самопоміч» вимагає від Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка прозвітувати про нарахування тарифів на газ для населення. Про це заявив лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк. Він зазначив, що комісія з перевірки якості нарахування тарифів на газ уже працює упродовж двох тижнів. Однак виконавчі структури — від НАК «Нафтогаз» до Міненерго — досі не знають ані конкретних цифр, ані процедуру їх нарахування. Також лунають абсолютно різні заяви про кількість газу в газосховищах — називають цифри від 2,5 до 3,5 мільярда кубометрів залишку газу в сховищах. По-різному говорять і про потреби забезпечення населення газом — то кажуть, що потрібно 13,3 мільярда кубометрів газу, то — 14,5 мільярда. І все це закладається у тарифи.


Олег Березюк на погоджувальній раді також заявив, що у банкротстві «Дельта банку» є вина держави. Він розповів, що до нього, як до народного депутата, звернулися дві онкохворі жінки — матір і донька, котрі два роки тому продали двокімнатну квартиру за 50 тисяч доларів і поклали гроші на той час у великий і міцний «Дельта банк». А тепер через Фонд гарантування вкладів фізичних осіб цим хворим людям віддадуть лише 10 тисяч доларів, а решту коштів родина втратила.


«Це вина держави, яка не виконувала і не виконує свою регуляторну функцію», — сказав О. Березюк.


Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко повідомила, що завершила роботу депутатська група з вивчення обґрунтованості встановлення нових тарифів на газ, тепло, гарячу воду. І загальний висновок зі звіту робочої групи — встановлені ціни та тарифи на енергоносії і комунальні послуги є завищеними, необґрунтованими та потребують додаткового корегування.


«Роздрібна ціна на газ — 7 188 гривень за тисячу кубометрів для населення — за оцінкою робочої групи, є завищена», — сказала Юлія Тимошенко.


Окрім того, робоча група підтвердила, що обсяг споживання газу та теплової енергії є завищеним, що вплинуло на тарифи, і їх має бути переглянуто. Також за висновком робочої групи, на тарифи на газ списали виробничо-технологічні втрати, що також вплинуло на тарифи. Ю. Тимошенко також відзначила, що людям продають газ низької якості, а вимагають за нього — європейські ціни.


Водночас лідер фракції «Батьківщини» запевнила, що в Україні є наявність профіциту ресурсу газу власного видобутку для задоволення потреб населення. «Газу українського видобутку не просто достатньо, щоб забезпечити ним населення, а його навіть більш ніж достатньо», — заявила Ю. Тимошенко. Тоді як, за її словами, у деяких районах, областях і містах утричі завищено норматив споживання тепла, а також у тариф закладено ренту за газ. «У цих тарифах закладена фундаментальна корупційна складова», — запевнила Юлія Тимошенко.


Лідер «Батьківщини» закликала ухвалити нинішнього тижня законопроекти про впорядкування тарифоутворення і про скасування рентної плати на газ, а після погоджувальної ради запропонувала зібрати раду коаліції й розпочати вівторок із розгляду цього питання.


Фракція «Батьківщина» також наполягала нинішнього пленарного тижня розглянути і прийняти законопроекти про індексації пенсій та зарплат та про скасування податку з пенсій у зв’язку з перевиконанням надходжень до державного бюджету.


Потрібно годувати людей


Про це заявив лідер фракції Блоку Петра Порошенка Юрій Луценко. Політик закликав проіндексувати зарплати і пенсії. «Люди підтримують реформи, боротьбу з агресором, але під час реформ потрібно годувати людей, -сказав парламентарій. — Заморозити це питання на колись, на потім, після перемоги — є неправильним».


Ю. Луценко також наголосив, що нинішнього пленарного тижня парламент має зробити прорив у боротьбі з корупцією — проголосувати за призначення членів Вищої ради юстиції від Верховної Ради. «Далі відкладати це питання — означає зривати очищення судової влади», — заявив парламентарій.


Окрім того, фракція БПП наполягає на розгляді нинішнього пленарного тижня узгодженого законопроекту про прокуратуру, про національну поліцію, про державне бюро розслідувань, про приватне обвинувачення, щодо прозорості видобувних галузей, щодо дерегуляції.


На індексації зарплат і пенсій з 1 липня наполягає і Опозиційний блок. Про це заявив лідер фракції Юрій Бойко. Він також повідомив, що депутати з Опозиційного блоку подали до парламенту альтернативний законопроект щодо державного пенсійного страхування.


Фракція «Народний фронт» закликала обговорити законність програми реформ на раді коаліції. Про це заявив представник фракції Остап Семерак. «Очевидно, що коаліція повинна голосувати за ті реформи, які передбачені в Коаліційній угоді. Але ця програма, яка сьогодні буде анонсована, поки що, на жаль, не обговорена в рамках коаліції», — сказав О. Семерак. Він також запропонував на засіданні ради коаліції узгодити питання щодо обрання третього члена Вищої ради юстиції.


Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко на погоджувальній раді заявив, що порядок денний Верховної Ради на нинішній пленарний тиждень свідчить, наскільки безнадійно далекі депутати від людей. За його словами, людям болять питання цін, тарифів, зарплат і пенсій.


«Цей тиждень має стати не лише тижнем боротьби з корупцією, реформування правоохоронних органів, а і тижнем боротьби за соціальні права українських громадян», — сказав О. Ляшко.
Він закликав парламент розглянути законопроект про автоматичне нарахування субсидій. Адже мільйони людей не можуть оформити субсидії, бо не знають, як заповнити декларацію про доходи. На думку О. Ляшка, субсидії мають нараховуватися людям автоматично.


Фракція Радикальної партії також наполягає на індексації зарплат, пенсій, соціальних допомог, стипендій за рахунок обслуговування зовнішніх боргів. Цьогоріч Україна має заплатити на погашення та обслуговування державного боргу 344 мільярди гривень. Натомість радикали пропонують ухвалити закон про списання та реструктуризацію зовнішніх боргів і спрямувати зекономлені кошти на виплати громадянам. Ляшко наголосив, що уряд, президент і парламент мають солідарно докласти зусиль, щоб переконати міжнародну спільноту в потребі списання частини боргів у зв’язку з військовою агресією Росії.


Консультації щодо індексації зарплат і пенсій


Присутній на погоджувальній раді віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко підтвердив, що нині в уряді є перевищення доходів над видатками і що це стало можливим завдяки низці рішень, спрямованих на оздоровлення економіки. Однак, за його словами, цифри, які озвучують народні депутати — про перевиконання доходів на 70, 100 чи 150 мільярдів — не відповідають дійсності. В. Кириленко заявив, що «можна говорити лише про 17 мільярдів гривень».


Віце-прем’єр пообіцяв, що уряд найближчим часом ініціює розмову в форматі коаліція—уряд, під час якої розглянуть можливі ресурси і після чого буде зроблено спільну заяву.
У свою чергу Голова Верховної Ради Володимир Гройсман доручив парламентським комітетам із питань бюджету та соціальної політики розпочати консультації з профільними міністерствами щодо індексації зарплат і пенсій та поінформувати парламент щодо реального стану справ, коли буде розпочато процес індексації, скільки ресурсів для цього потрібно. В. Гройсман закликав професійно опрацювати це питання і надати відповідні пропозиції парламенту.


«Питання індексації пенсій і зарплат мають визначальне значення», — підкреслив В. Гройсман.


На початку погоджувальної ради депутати з нагоди 18 травня — Дня департації кримських татар — вшанували пам’ять невинно загиблих.

 

Юрій Бойко, Юлія Тимошенко, Олег Ляшко.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.