Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман підпише розпорядження про продовження діяльності робочої групи з перевірки фактів можливих зловживань у державному секторі економіки на два тижні. Про це він заявив під час брифінгу.


«На наступному пленарному тижні хотілося би почути реальний звіт, а не розмови про корупцію. Дуже хотів, щоб оприлюднені факти були справедливими, відкритими, і врешті-решт, корупціонери були покарані. Адже безкарність породжує зловживання у майбутньому», — сказав він.


На цей момент, за його словами, Генпрокуратура повідомила, що відповідні факти не знайшли свого підтвердження.


Крім того, Володимир Гройсман наголосив, що парламент цього тижня має призначити трьох членів Вищої ради юстиції. «Не можна більше допускати безкарності судової системи там, де вона показує нехтування законом і правами людей. Має бути механізм, який буде ефективним, і якраз Вища рада юстиції і є цим механізмом. Несформована ВРЮ спонукає суди до порушень. Я думаю, що у цьому питанні зацікавлені як чесні представники судової системи, так і суспільство», — зазначив Голова Верховної Ради.


Керівник парламенту повідомив, що нині внесено дві кандидатури від фракцій «Блоку Петра Порошенка» та «Народного фронту», а пропозиція стосовно третьої кандидатури не надходила.
Також Володимир Гройсман наголосив: 


«Питання тарифів, їх розміру і прозорості є актуальним. Парламент готовий зробити все необхідне для нормативного забезпечення».


Тарифи і енергетичний ринок, підкреслив він, мають бути відкритими та зрозумілими для людей. Голова Верховної Ради вважає, що питання, які стосуються тарифів, мають бути автоматизованими. 


Відповідна інформація щодня повинна розміщуватися на інформаційних ресурсах. Тоді довіра людей до тарифної політики буде більшою. Керівник парламенту підтримує ініціативу щодо матеріальних стягнень з депутатів за неперсональне голосування. «Все те, що стосується відповідальності, у тому числі фінансової, має право на життя», — сказав він.


На його переконання, розміри штрафів та деталі їхнього стягнення можна буде визначити після ухвалення відповідного законопроекту в першому читанні.


А ще Володимир Гройсман повідомив, що до Верховної Ради поки що не надходило нових подань від Генеральної прокуратури про зняття депутатської недоторканності.