— Країну потрібно змінювати зсередини, це непросто, але ми зробимо це і станемо справжньою європейською сучасною демократичною державою, — наголосив на врочистому відкритті Дня Європи у Вінниці Голова Верховної Ради Володимир Гройсман. — У нас надзвичайно багато викликів як на східному кордоні, так і всередині країни. Здолати їх можна гуртом, рішуче і сміливо — так, як захищають державу на сході наші герої. 

Глава парламенту висловив щиру подяку бійцям АТО, які зупинили агресора і не дали йому можливості реалізувати свої зловісні наміри.


— Ворога зупинено, — зазначив керівник парламенту. — Тепер потрібно дуже багато зробити, щоб відкинути його назад. Але ми сьогодні не єдині — пліч-о-пліч з нами стали партнери в Європейському Союзі, а також у Сполучених Штатах Америки. Без перебільшення, вся Європа, весь світ з нами, українцями. Така підтримка вселяє віру у перемогу. Знаю, що перемога буде за нами, оскільки на нашому боці правда і на нашому боці Бог.
Володимир Гройсман передав вітання землякам від Президента України Петра Порошенка. «Якби не багато невідкладних державницьких справ, глава держави також був би у Вінниці, адже частина його серця знаходиться у нашому місті», — додав глава парламенту.


Місто над Південним Бугом увосьме святкувало День Європи. До речі, свого часу започатковував його проведення саме Володимир Гройсман, який працював міським головою Вінниці.
За доброю традицією, участь в урочистостях також узяли народні депутати України від Вінниччини. Гостями нинішнього свята були й посли шести зарубіжних країн — Великої Британії, Нідерландів, Македонії, Польщі, Румунії, Грузії, а також делегації з міст-побратимів — польського Кельце та литовського Паневежиса. На майданчиках та імпровізованих сценах разом із господарями виступали творчі колективи з Німеччини, Польщі, Румунії та Естонії.


Від імені представників дипломатичного корпусу, який прибув до Вінниці, учасників свята привітав посол Великої Британії в Україні Саймон Сміт. Дипломат приємно здивував тим, що промовляв українською мовою.

«Вінниця — це Європа, Україна — це Європа, — такими словами почав свій виступ Саймон Сміт. — Ще не так давно з цими словами мільйони українців вийшли по всій Україні на мирні демонстрації на підтримку європейського вектору розвитку своєї країни. Ми всі пам’ятаємо, що український народ заплатив високу ціну за право самостійно визначити своє майбутнє без вказівок ззовні. На жаль, і донині Україна веде боротьбу зі спробами Росії вкрасти в неї це право. Минуло півтора року від часу подій на Майдані, підписано Угоду про асоціацію та зону вільної торгівлі між Україною та ЄС. Верховна Рада та Президент України, уряд задекларували пріоритет реформ, виконання яких докорінно змінить Україну на краще. Уперше за часи незалежності Україна стала на справжній шлях євроінтеграції. Прийшов час, щоб використати можливість, надану українським суспільством, щоб вирватись із минулого, як того вимагали люди на Майдані. Це потребує терпіння і рішучості, але Євросоюз, усі країни Європи не стоятимуть осторонь. Навпаки, ми підтримуємо і продовжуємо надавати всебічну підтримку українському уряду і суспільству у прагненні розбудувати вільну, заможну та стабільну Україну. Разом ми сильніші!»


Посол Королівства Нідерланди в Україні Кейс Ян Рене Кломпенхаувер не раз бував у Вінниці. У розмові з журналістами він зазначив: «Люди, які протестували під час подій на Майдані, вимагали, зокрема, кращого врядування, більш прозорої влади. Ще до Революції Гідності все це вже було впроваджено у Вінниці, тому ваше місто може бути зразком для всієї України». Гість зауважив, що найбільше йому сподобалося, як працює Прозорий офіс. «Люди тут працюють дуже ефективно, і це підтверджує відому тезу, що держава має слугувати громадянам, а не навпаки», — каже посол Королівства Нідерланди.


Десятий раз приїздить до Вінниці депутат ради міста-побратима Вінниці — польського Кельце Томаш Богуцький. «Я бував у багатьох містах на святкуванні Днів Європи, але у вас особлива атмосфера, — каже він. — Я зрозумів чому: тут свято влаштовують для людей, а не для політиків. Свято для того, щоб продемонструвати прагнення до європейських цінностей. Тут уже давно Європа. Чому так кажу? Бо європейці дуже комфортно почуваються у Вінниці. Найбільше мені подобається чистота, озеленення міста, і нам є багато чого повчитися у вас. Ми дуже горді тим, що у нас є такі партнери».


Вінниця.