У День пам’яті жертв політичних репресій Президент Петро Порошенко (на знімку), прем’єр Арсеній Яценюк, заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд разом із представниками духовенства, громадськістю, рідними та близькими жертв комуністичного режиму поклали квіти та лампадки до Пам’ятного хреста на братській могилі у Національному історико-меморіальному заповіднику «Биківнянські могили» та вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання.

 

 

«Днями зробив те, що мусив, — підписав закони про декомунізацію, про визнання героїв національно-визвольної боротьби і ще кілька законів, які осучаснюють політику національної пам’яті і звільняють її від імперських нашарувань», — сказав, звертаючись до присутніх на Меморіалі Президент Петро Порошенко та порадив тим, хто виступав і досі ратує проти декомунізації, «приїхати сюди, в Биківню, на місце кривавих злочинів комуністичного режиму».


Глава держави закликав сучасних українців не лише пам’ятати, а й зробити все, щоб такі трагічні події більше не повторилися в історії нашої держави. «Тут позбавляли життя цілий народ, який за кілька років до того не встигли знищити Голодомором. Тут воно й поховане, наше «розстріляне відродження України», — констатував П. Порошенко, нагадавши, що в Биківні поховано понад сто тисяч людей. Разом з тим сьогодні Меморіал є місцем вшанування не лише загиблих у Биківні, а й усіх тих, хто поліг від рук репресивних органів по всій Україні та похований у безіменних могилах.


Також керівники держави разом із Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Польща в Україні Генриком Літвіним вшанували пам’ять жертв політичних репресій у польській частині Меморіалу.


Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).