Парламент повинен перетворитися на двигун змін

 

Цьому має сприяти презентований учора за участі Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана та Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка План законодавчого забезпечення реформ.
Голова Верховної Ради Володимир Гройсман наголосив, що наріжними каменями реформ у державі мають стати сфери обороноздатності, системи управління держави та децентралізація влади. «Маємо добитися рішень, які забезпечать верховенство права, стабілізацію економіки і соціальної справедливості. Верховна Рада має забезпечити системну і динамічну роботу в реалізації реформ», — сказав він та відзначив, що завдання українського парламенту — перестати бути гальмом реформ та перетворитися на двигун реформ, який приймає достатньо професійні та якісні рішення.

 


 

 

Глава парламенту закликав задля реалізації Плану реформ системно організувати роботу комітетів і фракцій, не виключивши, що деякі рішення доведеться приймати досить гаряче, з коліс.


В основу презентованого плану реформ покладено президентську «Стратегію-2020», Коаліційну угоду, Програму дій уряду, Угоду про асоціацію між Україною та ЄС, а також низку інших програмових засадних документів.
Очікується, що через тиждень, після доопрацювання плану у фракціях коаліції План реформ буде винесено на затвердження Верховною Радою. Голова Верховної Ради закликав виокремити 20—30 нагальних першочергових антикризових документів в усіх сферах життя, які необхідно першочергово прийняти.


Прем’єр Арсеній Яценюк назвав ініціативу законодавчого забезпечення плану реформ такою, що на часі. А законодавчий акт, який буде затверджено парламентом, за його словами, має стати «чіткою дорожньою картою». Прем’єр відзначив, що до завершення нинішньої каденції парламенту належить прийняти до 500 законів, спрямованих на реформування країни, наближення України до Євросоюзу.


Водночас, на думку Яценюка, для ухвалення законів необхідна єдність коаліції. «Якщо окремі політичні сили в коаліції нині виконують роль опозиції, то їм потрібно вийти із коаліції», — сказав він та запросив коаліцію на «серйозну відверту розмову». «Хто не бере на себе відповідальності — заявіть про це, а хто готовий перекласти відповідальність на уряд — я цю відповідальність узяв і далі буду нести. А потім історія всіх розсудить і дасть усім справедливі та чесні оцінки», — сказав прем’єр.


А. Яценюк назвав своєчасною ініціативу про спільне зібрання коаліції з урядом, що пролунала на погоджувальній раді. Керівник уряду нарешті визнав, що треба обговорити питання індексації грошових доходів громадян, однак нагадав, що коаліція прийняла рішення проіндексувати доходи з 1 грудня. Водночас він запевнив, що уряд зацікавлений у тому, щоб люди отримували більше, проте до Кабміну надійшов запит на додаткове фінансування правоохоронних органів на суму в 17,5 мільярда гривень, а, крім того, 25 мільярдів гривень передбачено на субсидії з оплати житлово-комунальних послуг.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.