Читачі «Голосу України» пам’ятають, як на початку травня ми інформували, що з району японського гірського курорту Хаконе, розташованого на висоті 1550 метрів, через ймовірність виверження вулкана терміново евакуювали людей. На щастя, принаймні поки що, виверження не сталося. Хоча й сьогодні, за даними метеорологічної служби Японії, всередині вулкана щодня фіксуються майже сто «дрібних землетрусів». А за останній місяць їх нарахували вже понад дві тисячі.

Але є ще один результат внутрішньої вулканічної активності: геологічна служба Японії, проаналізувавши супутникові знімки за місяць, виявила, що в результаті підземних поштовхів плато Овакудані, яке і є колишнім кратером цього вулкана, «виросло» на 12 сантиметрів. Геологи вважають, якщо вулкан не заспокоїться, плато ростиме й далі. Головне, щоби процеси не виринули назовні.
Нині продовжено заборону для туристів та мешканців прилеглих територій наближатися до плато Овакудані ближче, ніж на 700 метрів. Рятівні служби за цим пильно стежать. Адже місцевість Хаконе дуже популярна — за рік тут буває майже 20 мільйонів відпочивальників. Вона розташована за 80 кілометрів на південний захід від Токіо і входить до складу Національного парку Фуджі-Хаконе-Ідзу.

Токіо.