Цей населений пункт — на лінії розмежування вогню і найбільше з усіх районних центрів області постраждав від бойових дій. Минулими вихідними тут відбувся перший український фестиваль під назвою «Станиця Луганська — це Україна».

На центральній площі селища було багато квітів і української символіки. Тут відчувалося умиротворення від ікони «Покрови Пресвятої Богородиці», яку на фасаді будинку культури намалював іконописець Никодим із Дрогобича. Ця знакова ікона оберігатиме Станицю від руйнувань і страждань. Кожен із станичан міг намалювати біля підніжжя Богородиці свій образ миру.
Першими своє слово сказали школярі, розмалювавши асфальт площі мирними пейзажами. Миру було присвячено автопробіг, у якому також взяли участь автолюбителі із сусідніх районів. 30-метровий державний прапор, який молодь пронесла площею, дитячий флеш-моб, дві сотні голубів і повітряних куль, випущених у небо, стали головним акордом фестивалю. А перехідним символом послужило стареньке піаніно, яке винесли прямо на площу.
У рамках фестивалю відбулася ще одна важлива подія: відкрився другий дитячий садок, відновлений після обстрілів. Діти Західної України підготували до цього свої подарунки — іграшки, книжки, розфарбовки. Станицю підтримують Львів, Чернівці, Ужгород, Тернопіль та ін.
Станиця Луганська ініціює, щоб у всіх містах відбулися такі заходи на її підтримку. Для станичан це дуже важливо. Таку ідею райдержадміністрації підтримали силовики, зокрема, батальйон Національної гвардії імені Кульчицького.

Луганська область.