«Доводиться все починати спочатку. Але це цікаво», — заявив австрійський диригент Курт Шмід (на знімку), повернувшись на Луганщину після року розлуки. Концерт, який дав Луганський академічний симфонічний оркестр у Сєверодонецьку, підтвердив, що цей музичний колектив живий, повен творчих сил і планів на майбутнє.

З початку окупації Луганська в оркестру був дуже важкий період: частина колективу залишилася в «ЛНР», а частина евакуювалася до Сєверодонецька, на українську територію. Тут, по суті, усе довелося створювати спочатку. Завдяки тому, що в Сєверодонецьку створено одну з кращих систем підготовки музикантів, особливих проблем з поповненням оркестру не виникло. Однак Луганський академічний симфонічний оркестр не можна було уявити без його великого друга й натхненника, з яким пов’язана частина успіхів на міжнародному рівні, — австрійського диригента й композитора Курта Шміда. Протягом багатьох років він диригував оркестром, виховав плеяду чудових музикантів і солістів, відкривши їм шлях на європейську сцену.
І от Курт Шмідт приїхав до Сєверодонецька, вперше після минулорічних подій. Приїхав, щоб підтримати оркестр і повернути колишні традиції. Знаючи, в якому дефіциті нині струни для інструментів, він презентував їх усім музикантам, а ще подарував мешканцям міста, яке сьогодні виконує роль обласного центру, свою нову роботу, яку назвав «Сєверодонецька весна».
— Коли директор Луганської обласної філармонії Ігор Шаповалов зателефонував мені і сказав, що ми можемо створити в Сєверодонецьку новий оркестр і новий стиль, я був дуже щасливий, — розповів Курт Шмід. — Доводиться все починати спочатку, але це цікаво. Колектив новий, зі старого оркестру до Сєверодонецька переїхало тринадцять осіб. Його доповнили досвідчені місцеві музиканти, тому ми зможемо виконувати гарну музику.
Перший концерт оновленого оркестру, який відбувся напередодні Дня пам’яті та примирення, зібрав не тільки поціновувачів класичної музики. Приїхало багато військових, майбутніх музикантів, які хотіли побачити й почути знаменитого австрійського маестро. Він усіх підкорив. І підкорив не тільки  віртуозністю й любов’ю до Штрауса, а й своєю відданістю Луганщині.

Луганська область.

Фото автора.