На Херсонщину передислокували понад триста офіцерів і «контрактників» з Азово-Чорноморського регіонального управління Державної прикордонної служби України, котрі пройшли горнило протистояння з окупантами і сепаратистами на заставах в АРК і залишилися вірними Батьківщині. Вони стануть міцним «кістяком» нового прикордонного загону — Херсонського. Їх подвиг гідно оцінили: десятки бійців загону на мітингу з нагоди його формування отримали подяку від держави — дострокові звання, нові погони та відзнаки за мужність.

Вітаючи підлеглих на новому місці служби, Голова ДПСУ, генерал армії Микола Литвин зазначив, що в управлінні не тільки зберегли основний кадровий склад, а й вивезли значну частину техніки, майна, патрульні катери.

 Завдяки цьому розгорнути три додаткові прикордонні застави в Херсонській області буде легше. Хоча специфіка роботи в цьому краї відмінна від тієї, що була на півострові. Адже неозорі степи Таврії та десятки кілометрів пологих азовських і чорноморських пляжів — це не вузеньке «горло від пляшки», і тут не обійтися розстановкою дозорів по тих ділянках, куди доступ найлегший. Для такої кількості постів і патрулів людей просто не вистачить, тому їм має допомагати техніка.

«ДПСУ вже має досвід використання вертольотів для контролю безпеки наших рубежів. Гелікоптер, обладнаний спецтехнікою для фіксації того, що відбувається на землі вдень і вночі, дозволяє надійніше «прикрити» ділянку кордону протяжністю у три сотні кілометрів. Питання в тому, аби держава знайшла кошти на придбання цього «дива техніки». Адже потрібен не один вертоліт», — наголосив очільник ДПСУ Микола Литвин.

Варто зазначити, що 

роботи з укріплення адміністративного кордону між Херсонщиною та окупованим Кримом ведуть уже кілька тижнів. І це не тільки риття глибоких траншей по периметру, щоб колісна техніка раптом не проскочила. Це і патрулювання, і перевірки транспорту та документів у підозрілих осіб

— голова Херсонської ОДА Юрій Одарченко повідомив, що саме завдяки пильності «зелених беретів» у краї вже неодноразово затримували шпигунів та провокаторів. Надалі суміжні з Кримом райони області контролюватимуть ще пильніше (аби лишень сепаратисти в спину не вдарили, як це сталося в автономії).

Утім, кордони зміцнюють не тільки на Херсонщині. У лави ДПСУ по всій державі протягом останніх тижнів додатково мобілізували близько чотирьох тисяч прикордонників. Микола Литвин визнає: такого високого рівня обороноздатності й готовності протидіяти порушникам Держприкордслужба ще не мала. Ми всі зацікавлені, аби таким його підтримували й надалі, і щоб на цьому не економили. Адже наївні сподівання на якісь «паперові» гарантії недоторканності кордонів після випробовування агресією держави, яка ці гарантії і надавала, в українців «вивітрились» остаточно. Ми просто приречені бути дужими, бо у світі, де панує сила, слабкий завжди залишатиметься вразливим.

На знімку: у строю — Херсонський прикордонний загін.

Фото автора.

На знімку вгорі: дострокові звання та нові погони — подяка держави за чесну службу.

Фото Сергія ЯНОВСЬКОГО.

Голова ДПСУ, генерал армії Микола Литвин (другий ліворуч) вручає відзнаки за мужність передислокованим з Криму прикордонникам.