Відзначення 115-річчя з дня народження відомого письменника і публіциста, теоретика української геополітики, лікаря Юрія Липи почалося з богослужіння в церкві села Бунів Яворівського району на Львівщині, де він похований на місцевому кладовищі.

Жителі навколишніх сіл, представники інтелігенції з Яворова, Львова та Одеси запалили свічки і поклали квіти до могили героя, пройшли хресною ходою від Іваників, де він був затриманий, до села Шутова, де стоїть пам’ятний знак з написом: «Цей хрест — німий свідок катувань 19—20 серпня 1944 р. і трагічної смерті від комуністів Юрія Липи».
Патріот виріс в Одесі в сім’ї відомого письменника, борця за самостійність України, міністра здоров’я уряду УНР в екзилі Івана Липи. Медичну та політологічну освіту здобував у Польщі. Трилогією «Призначення України» (1938), «Чорноморська доктрина» (1940) та «Розподіл Росії» (1941) він заявив про себе як теоретик сучасної української геополітики. Це був погляд і передбачення на кілька століть вперед.
У 1943 році лікар Юрій Липа з дружиною переїздять до Яворова Львівської області, він стає активним учасником руху Опору. Організовує перші курси для підготовки медичних кадрів, лікує поранених бійців УПА.
19 серпня 1944 року Юрія Липу забрав офіцер НКВС ніби для лікування хворого, після чого його живим уже не бачили. Іваники, Шутова і Бунів стали своєрідною хресною дорогою письменника, куди нині їдуть, щоб поклонитися пам’яті відомого українця.
Нещодавно ім’я Юрія Липи присвоїли центральній районній бібліотеці у Яворові. Тут шанують і бережуть пам’ять славного земляка. В Іваниках встановили письменнику пам’ятник, а на його могилі в Буневім завжди лежать живі квіти.
До популяризації творчої спадщини письменника долучилося видавництво «Каменяр», яке вже видало чотири томи творів, та благодійний фонд «Призначення» імені Юрія Липи, яким керує відомий на Львівщині лікар-офтальмолог Галина Шипка.
У районному народному домі «Сокіл» Яворова з нагоди 115-річчя з дня народження Юрія Липи провели урочисту каденцію, на якій виступили відомі українські науковці, представники влади та інтелігенції. Всі вони наголошували, що нині, як ніколи, популярні праці письменника й публіциста, бо «імперія зла» знову нагадує про себе.

Львівська область.

 

На знімку: могила письменника і лікаря Юрія Липи.

Фото Ігоря СЕНКАЛЬСЬКОГО.