Дніпропетровщина стала першою областю, де народний депутат, радник Президента Ольга Богомолець (на знімку) презентувала благодійний проект «Люди допомагають людям», який спрямовано на допомогу сім’ям, які втратили годувальників під час Революції Гідності й внаслідок воєнних дій на сході України.

 


А стартував проект саме в Дніпропетровській області, тому що вона лідирує за цими сумними показниками: на сьогодні 330 дніпропетровців віддали життя за свою країну й 55 родин уже стали учасниками проекту «Люди допомагають людям».


Саме під час зустрічі з членами таких сімей, а також волонтерами, які опікуються ними, представниками громадських і ветеранських організацій Ольга Богомолець і представила благодійний проект «Люди допомагають людям». Як розповіла політик, портал допомоги родинам, які втратили годувальника в ході трагічних подій в Україні, перебуває в стадії запуску. Усі сім’ї, які представлені в проекті, є реальними, усі рахунки, на які можна перерахувати допомогу, відвідавши портал, — персональні й супроводжуються відео-історіями, які було знято в родинах загиблих.


Регіональний директор Дніпропетровської обласної дирекції «Райффайзен Банк Аваль» Володимир Бабарикін розповів, що банк, як партнер проекту, забезпечив безплатне виготовлення платіжних карток для членів таких сімей. Фінустанова також звільнить усі операції, пов’язані з наданням матеріальної допомоги постраждалим родинам, від комісій.
— «Райффайзен Банк Аваль» створив можливість надання матеріальної допомоги сім’ям, які її потребують, через сайт із будь-якої точки планети, відмовившись при цьому від усіх комісійних зборів, — пояснив пан Бабарикін.


Ще одним фінансовим партнером проекту стала система онлайн-платежів Portmone, яка теж відмовилася від комісійних при переказі коштів на адресу родин, які представлені на порталі.
Презентуючи проект «Люди допомагають людям», Ольга Богомолець зазначила, що допомога надається адресно, безпосередньо на рахунок родини, минаючи посередників, благодійні фонди й інші організації.
— Зводиться до мінімуму можливість махінацій і спекуляцій із коштами. Спеціально розроблені програми «Соціальний калькулятор» і «Індикатор наповнення» дають змогу вирівняти баланс допомоги різним учасникам проекту й уникнути зловживань у сфері благодійної допомоги, — пояснила вона.


Водночас благодійний проект не претендує на те, щоб замінити державну допомогу, а лише стане додатковою підтримкою для сімей, які втратили близьку людину під час подій Революції Гідності й воєнних дій на сході України.


Після зустрічі з родинами проект також презентували для представників ділових кіл області. Варто зазначити, що вже в рамках презентації були досягнуті домовленості, спрямовані на допомогу членам сімей  загиблих. Зокрема, ректор Дніпропетровського університету ім. Альфреда Нобеля заявив, що, незважаючи на те, що навчальний заклад є приватним, починаючи з наступного навчального року діти загиблих героїв при вступі в університет вчитимуться безплатно. Представники середнього бізнесу заявили про готовність проводити безплатно навчання членів таких сімей. Йдеться про курси масажистів, косметологів тощо. Представники культурних установ міста як благодійну допомогу готові надавати квитки на спектаклі й концерти. Як сказав присутній на зустрічі заступник голови ОДА Дніпропетровської області Святослав Олійник, «тільки спільними зусиллями всіх партнерів проекту, а також небайдужих людей багато сімей загиблих і зниклих безвісти українських героїв зможуть одержати необхідну допомогу».


Звичайно, бізнесменів цікавило, наскільки прозорим є механізм самого проекту: які гарантії, що надана ними допомога дійде саме до конкретної людини. Однак після презентації й спілкування із представниками проекту «Люди допомагають людям» усі сумніви зникли. Присутнім продемонстрували механізми, за допомогою яких команда проекту забезпечує створення перевіреної й повної бази даних постраждалих сімей з усієї України, проводить перевірку інформації про фінансові й інші потреби такої родини, здійснює контроль за цільовим використанням коштів і динамічно перераховує розмір допомоги у випадку істотних змін у матеріальному стані сім’ї, а також формує поточні звіти й надає актуальну інформацію про кожного учасника проекту.


Презентація проекту відбулася в Житомирі, Черкасах, а також ще в травні пройде в Києві, Вінниці, Рівному, Луцьку, Івано-Франківську й Львові.

Завдання благодійного проекту

Учасникам зустрічі розповіли, що на сьогодні у активістів проекту такі основні завдання:


— створити достовірну й повну базу даних осіб, які опинилися в складних життєвих обставинах через втрату годувальника під час Революції Гідності або військового конфлікту на сході України;
— забезпечити діяльність прозорого механізму й умови прямої адресної допомоги сім’ям загиблих: щоб люди допомагали людям без посередників — благодійних фондів і транзитних рахунків;
— забезпечити справедливе визначення обсягів потреб і контроль за використанням коштів;
— залучити максимальну кількість донорів допомоги для забезпечення потреб постраждалих і нужденних.

ФАКТ

Портал «Люди допомагають людям» створений командою волонтерів, яких об’єднала ідея Ольги Богомолець. Проект має на меті зібрати разом усі сім’ї, чиї годувальники загинули в результаті подій на Майдані й у зоні антитерористичної операції, для надання їм матеріальної й моральної допомоги із усіх куточків земної кулі.

Довідково

Кожен учасник зустрічі отримав буклети з контактами головного офісу, куди можуть звертатися і сім’ї, які потребують допомоги, і меценати, готові її надавати.


Головний офіс проекту: 01030, Київ, вул. Б. Хмельницького, 33/34, офіс 4. Гаряча лінія: (097) 75 47 476, (066) 409 89 11.


E-maіl: ludіpomogaut@gmaіl. com

Під час перебування в Дніпропетровську Ольга Богомолець також відвідала низку медичних установ, зокрема Дніпропетровську обласну клінічну психіатричну лікарню й Українську психіатричну лікарню із суворим наглядом МОН України. Там вона поспілкувалася з медичним персоналом і ознайомилася з умовами лікування пацієнтів. Спілкуючись із медиками, народний депутат призвала їх активніше подавати свої пропозиції щодо розробки нового законодавства, що регулює психіатричну галузь. Ольга Богомолець також підкреслила, що медикам слід готуватися до адаптації європейських протоколів лікування до українських потреб. Персоналу медичних установ було передано кілька десятків екземплярів Робочого зошита «Програма самоврядування для військового», що використовується під час лікування психологічних розладів у бійців, які пройшли АТО.

Фото зі сторінки адміністрації Президента України у Фейсбуці.