Учасники погоджувальної ради закликали вдосконалити співпрацю парламенту з урядом та оперативно виправити і відкоригувати суперечності та недоліки, закладені в так званих антикризових законах, прийнятих на минулому пленарному тижні.
На початку погоджувальної ради Голова Верховної Ради України, в. о. Президента України Олександр Турчинов повідомив, що віднині щотижня по п’ятницях проходитиме експертна рада за участю лідерів фракцій, керівників парламентських комітетів і представників уряду з метою розробки антикризових законів, спрямованих на жорстку економію коштів.
На розгляд парламенту наступного пленарного тижня винесено низку законопроектів, спрямованих на боротьбу з корупцією, зокрема, закон про тендерні закупівлі, а також законопроекти, спрямовані на відновлення довіри до судочинства. Олександр Турчинов зазначив, що постійно в полі зору парламенту перебувають питання, пов’язані з посиленням обороноздатності країни та підтримкою Збройних Сил, щодо діяльності юридичних та фізичних осіб на окупованих територіях. Наступного тижня також депутати одним із перших питань мають визначитися щодо змін до закону про місцеві вибори та про вибори міських голів у два тури.
Перший віце-прем’єр-міністр України Віталій Ярема доповів про пакет антикризових законодавчих актів, розроблених урядом. Зокрема, Кабмін пропонує наступного пленарного тижня включити до порядку денного законопроекти про внесення змін до законів щодо Уповноваженого Верховної Ради у сфері персональних даних, зміни до законів щодо запобігання та протидій дискримінації, захисту бездомних осіб та безпритульних дітей, щодо здійснення державних закупівель, посилення відповідальності посадових осіб за порушення в сфері надання адміністративних послуг, щодо документів дозвільного характеру. А також низку законопроектів, які сприятимуть вирішенню проблем із власністю на окупованій території АР Крим. Олександр Турчинов доручив дуже оперативно опрацювати питання, запропоновані урядом, у парламентських комітетах, бо немає часу «заговорювати» ці питання. «Треба приймати рішучі рішення та рішуче діяти», — наголосив глава парламенту.
Перший заступник керівника фракції Партії регіонів Михайло Чечетов запропонував опублікувати в «Голосі України» список народних депутатів, які підписали коаліційну угоду, та закликав усіх депутатів бути присутніми у парламенті на всіх пленарних засіданнях та голосувати особисто. Чечетов також наголосив на потребі невідкладно прийняти закони про тендерні закупівлі, про внесення змін до Податкового кодексу щодо вдосконалення адміністрування податків та зборів, про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та інші. На годину запитань до уряду Чечетов запропонував заслухати інформацію Голови Нацбанку і Міністерство фінансів щодо нового порядку оподаткування депозитів та доходів фізичних осіб, що дуже сильно збурило суспільство.
Віктор Пинзеник (фракція «УДАР») привернув увагу до того, що за чинним законодавством парламент уже мав би розпочати бюджетний процес і готувати Бюджетну резолюцію на 2015 рік. Адже сьогодні не зрозуміло, як можна буде складати бюджет на наступний рік із тими проблемами, які склалися нинішнього року, і за критичної ситуації у фінансово-економічній сфері. За словами Пинзеника, навіть в оновленому бюджеті залишаються величезні «дірки» і треба виносити нові ініціативи щодо збалансування бюджету. «УДАР» також запропонував наступного пленарного тижня розглянути законопроекти щодо посилення відповідальності посадових осіб, які ухвалюють закони, що погіршують умови діяльності суб’єктів господарювання, а також щодо рейдерства, використання фінансових векселів тощо.
Адам Мартинюк (фракція КПУ) закликав колег по парламенту відмовитися від трьох «П» — поспіху, помилок і похибок. Він звернувся до економічного блоку уряду з вимогою без поспіху розібратися з тим, що проголосовано у законах, які народ уже справедливо називає не «антикризовими», а «антинародними». За словами Мартинюка, у цих законах не збільшено податки потужним землетрейдерам та олігархам, а натомість дуже суттєво скорочено соціальні видатки, в тому числі й незахищеним верствам населення. Комуністи також виступають і проти запровадження 0,5% збору на купівлю валют, бо це негативно вплине на громадян, котрі мають кредити у доларах. Мартинюк звернув увагу ще й на те, що в законі, який запроваджує податок на депозити, є дві норми, що взаємовиключають одна одну, — за однією статтею, депозити обкладаються податком з 1 квітня, а за другою — з 1 липня. На думку комуністів, загалом запровадження податку на депозити призведе до занепаду банківської системи. А скасування цього податку сприяло б довірі до банківської системи та відновленню довіри до влади. Комуністи також пропонують справляти податок на нерухомість не із загальної площі, а лише житлової. Адже запроваджені новації насамперед боляче вдарять по селянах, адже до загальної площі садиб входять і курятники, і сараї та інші технічні приміщення, які відтепер обкладатимуться податком.
Анатолій Кінах (депутатська група «Економічний розвиток») наголосив, що не можна допустити, щоб діяльність парламенту перетворилася на складову передвиборної президентської кампанії і не скотилася до популізму. Кінах також висловив думку, що після прийняття законів щодо секвестру Держбюджету-2014 року та неоднозначних фіскальних заходів треба вдосконалити комунікацію парламенту з урядом. На його думку, уряду спільно з парламентом необхідно забезпечити серйозний моніторинг прийнятих фіскальних рішень і оперативно вдосконалити пакет антикризових законів. Зокрема, негайно внести зміни щодо оподаткування депозитів, розмитнення імпортної сировини та медикаментів, що викликає велике напруження в суспільстві.
Депутатська група «Суверенна європейська Україна» запропонувала внести до порядку денного законопроекти про сенсорну кнопку, щодо зменшення тарифів на сонячну електроенергію тощо.
Лідер фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв звернувся із таким запитанням: щодня надходить інформація про арешт за кордоном майна та банківських рахунків колишніх можновладців України. Однак досі так і не відомо, що відбувається з їхнім майном? Соболєв звернувся до уряду, щоб правоохоронні органи, контактуючи з правоохоронними органами інших країн, Європи та США, винесли відповідні рішення, щоб припинити відмивання «брудних грошей». Фракція «Батьківщина» наполягає на тім, щоб наступний тиждень присвятити боротьбі з корупцією і винести на розгляд парламенту одним пакетом усі законопроекти, спрямовані на боротьбу з корупцією, подані представниками всіх фракцій. Соболєв запропонував усі надважливі законопроекти перенести на вівторок-середу, бо в четвер парламентська делегація братиме участь у сесії ПАРЄ.
Лідер фракції «Свобода» Олег Тягнибок заявив, що «настав час почистити Верховну Раду від негідників та антидержавників». Зокрема, позбавити депутатських мандатів тих народних депутатів, які заявляють, що вже отримують російське громадянство. Це підтримав Олександр Турчинов, відзначивши, що мають бути позбавлені громадянства ті депутати, які змінили громадянство України на інше, адже це конституційна норма. Фракція «Свобода» також запропонувала винести на розгляд парламенту законопроекти щодо врегулювання порядку фінансування Збройних Сил юридичними особами, зменшення податку на прибуток підприємств, які допомагають українському війську, посилення військової підготовки та відновлення військових кафедр у вишах, про вільне володіння зброєю, щодо голосування українців за кордоном, про антикорупційне бюро, про оформлення спадщини та відповідні зміни до Податкового кодексу, а також закон про люстрацію.
Про потребу забезпечення прав громадян, особливо соціально незахищених, зокрема, інвалідів, пенсіонерів, сімей із дітьми, говорили і керівники парламентських комітетів. Зокрема, Валерій Сушкевич привернув увагу до проблеми користування інвалідами санаторіями та іншими реабілітаційними центрами у Криму, щодо адміністрування гуманітарної допомоги.
Голова Комітету Верховної Ради України з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики Олександра Кужель запропонувала під час години запитань до уряду заслухати інформацію щодо підвищення тарифів на газ і тепло для населення та порядок надання компенсацій, що підтримала погоджувальна рада.
Погоджувальна рада також вирішила, що наступного тижня із доповіддю у парламенті виступить зі звітом тимчасова спеціальна комісія щодо мовного закону, а звіт конституційної комісії Олександр Турчинов запропонував перенести з 15 квітня на 15 травня.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Валерій Сушкевич, Петро Цибенко.
Микола Мартиненко, Ярослав Москаленко.