На Луганщині вздовж лінії розмежування продовжують будувати фортифікаційні споруди. Вони відповідають стандартам НАТО. Кошти на будівництво виділяються з резервного фонду Кабінету Міністрів, а Генеральний штаб ЗС України розподіляє їх серед підрядників, якими є обласні адміністрації. Поставлено амбіційне завдання побудувати їх у коротких термін, але є безліч формальних перепон, на подолання яких потрібно багато часу.
Відповідальність за зведення об’єктів лежить на очільниках регіонів. На території Луганщини фортифікаційні споруди будують працівники з Дніпропетровська, Харківської області — бо вже мають досвід, а також з Тернопільської, Житомирської та Вінницької.
Як розповів заступник голови Луганської обласної ВЦА Михайло Пухтаєвич, перш ніж розпочати роботу керівники областей приїхали до Сєверодонецька познайомитись, визначити фронт діяльності, можливості матеріального, ресурсного та людського забезпечення, урегулювати питання правового аспекту. Адже йдеться про використання землі, а також стосується комунікацій. Подекуди фортифікаційні споруди доводиться зводити на орендованих ділянках. Михайло Пухтаєвич не приховує, що тут часом виникають проблеми. Коли об’єкти зводяться на орендованих сільгоспугіддях, Держкомзем пропонує власникам іншу ділянку для компенсації його втрат.
А ось порозуміння з населенням вдається досягти не завжди. Скажімо, люди проти, щоб оборонні об’єкти знаходились поблизу населеного пункту, через що він має реальну перспективу потрапити в зону обстрілу. З власного досвіду жителі прифронтових сіл та міст знають, що таке «отвєтка» і що блокпости є ціллю, які обстрілюють бойовики. Населення можна зрозуміти. Воно налякане війною і мріє про одне — щоб не було бойових дій.
Існують проблеми і щодо використання місцевого населення при зведенні фортифікаційних об’єктів. Люди категорично відмовляються від участі в даному процесі. В деяких населених пунктах мешканці живуть дуже бідно, не мають роботи, однак працювати на будівництві відмовляються, незважаючи на непогану зарплату — 300 гривень в день. Мотиви такої відмови у суто людських стосунках. У декого є родичі, які пішли в ополчення, і жителі бояться, що підуть проти своїх.
Всього ж в Луганській області буде побудовано до 300 фортифікаційних споруд на трьох рівнях. Житомирська область вже випробувала один об’єкт. Майже готова споруда, яку зводять харків’яни. У той же час в деяких місцях розмежування територій фортифікаційне будівництво не може розпочатись через постійні обстріли. Цивільних людей відправляти під вогонь не можна. Скажімо, в Тошківку чи в район 29-го блокпосту. У цьому випадку повинні бути задіяні інженерні війська ЗС. На жаль, їх чисельність не така велика, а потужність залишає бажати кращого.

Луганська область.

 

Такі доти зараз будують на Луганщині.

Фото надане автором.