20 травня до Токіо прибуває спікер російської Держ-думи Сергій Наришкін. Перед цим він на один день завітав до Південної Кореї. Програма перебування що в Сеулі, що в Токіо стандартна: зустріч з головою парламенту, з представниками бізнесу, участь у роботі круглого столу, присвяченого «історико-культурним аспектам». У Токіо, крім іншого, Наришкін має відкрити фестиваль російської культури (десятий за ліком) та виступити на російсько-японському бізнес-форумі.

Однак у візиті є пункти, не прописані в протоколі. «Джерела» в російській делегації повідомляють, що під час візиту спікер, ймовірно, зустрінеться з прем’єр-міністром Японії Шіндзо Абе. І наступним Токіо може відвідати Володимир Путін.


Джерела в МЗС Японії не заперечують можливість такої зустрічі. Однак 15 травня агентство «Кіодо» та газета «Йоміурі», з посиланням на свої джерела, повідомили: начебто під час візиту до США прем’єр-міністр Японії Шіндзо Абе заявив Бараку Обамі, що його країна дотримується єдиної лінії поведінки «великої сімки» щодо Росії за її агресію, виступає за мирне врегулювання ситуації в Україні, однак має намір продовжувати співробітництво з Росією та до кінця року підготувати візит Володимира Путіна до Японії. Мовляв, у Токіо переконані, що візит Путіна важливий для переговорів щодо «проблеми територій» і довготривалий діалог стосовно Курильських островів час вивести з глухого кута. А Обама закликав до обережності й солідарності в рамках «великої сімки».


Наступні візити Ангели Меркель і Джона Керрі до Москви, на думку «Кіодо», нині сприйняті японською стороною як «ознаки послаблення напруги» й можливості повернення до переговорів з Росією.
Зрозуміло, що на головному вістрі словесної атаки в Токіо буде Україна. Чого чекати від російської делегації, зрозуміло. Напередодні візиту Наришкін виступив з авторською статтею в «Российской газете», яка спільно з «Майніті» є співорганізатором бізнес-форуму в Токіо. Стаття стосується взаємин з Європою, хоча проектується на проблеми з Росією в усьому світі. Спікер Держдуми вже звично відзначив, що «штучно створена українська криза» — частина давнього плану США, звідси «груба антиросійська політика, яка диригується з-за океану».


А все відбувається тому, що Росію намагаються витіснити «з її традиційного геополітичного і торгово-економічного простору». Україна в розумінні Москви — не незалежна держава, а геополітичний і торгово-економічний простір. І в Росії хочуть відібрати право сюзерена на неї.


Що стосується переговорів у Токіо, то їх тему визначив голова комітету Держдуми у справах СНД Леонід Слуцький: «Голова Держдуми не обійде увагою ситуацію в державі Україна, ситуацію з «русскім міром», з тим, на жаль, викривленим підходом до українських реалій, які сьогодні індукуються в Європу із Вашингтона».


Уже є відповідь і на те, що дасть цей та інші візити японцям у реалізації їхніх багаторічних сподівань на розв’язання питань «північних територій»: «Японські колеги, вочевидь, будуть зачіпати тему Курильських островів, — продовжив Слуцький. — Але наша позиція залишається незмінною. Російський суверенітет островів не повинен піддаватися жодним сумнівам».

Токіо.