Днями в Туркменістані відзначали щорічне традиційне свято — День Відродження, Єдності й поезії Махтумкулі Фрагі. «Він став провісником фундаментальних ідей, покладених в основу концепції будівництва незалежної нейтральної Туркменської держави. Ідеї національного єднання, згуртування знайшли найяскравіше відображення у творчості великого Фрагі», — пояснив важливість події Президент Туркменістану Гурбангули Бердимухамедов в одному із звернень.

 

 

Свято не пройшло непоміченим і в Києві. В столичному сквері, на вулиці Прорізній, представники посольства Туркменістану, Міністерства закордонних справ, київської влади поклали квіти до пам’ятника поетові. Як пояснили кореспонденту «Голосу України» під час церемонії, у культурі кожного народу є яскрава особистість, яка слугує виразником основних рис національного менталітету. Для українського народу — це Тарас Шевченко, для туркменського — великий поет Махтумкулі. У цьому плані творчість двох геніїв співзвучна й гармонійна.


Крім того, на церемонії згадали і про те, що цього року виповнюється 20 років від дня визнання світовим співтовариством правового статусу постійного нейтралітету Туркменістану згідно з резолюцією Генеральної Асамблеї ООН. Тому Президент Туркменістану оголосив 2015-й Роком нейтралітету й миру.

 


На знімку: перший заступник міністра закордонних справ України Наталія Галібаренко та Надзвичайний і Повноважний Посол Туркменістану в Україні Нурберді Аманмурадов.


Фото Олександра КЛИМЕНКА.