Олег Березюк, «Самопоміч»:
— Люди не очікують від нас перфектної діяльності й можуть пробачити нам якісь помилки, але не пробачать лукавства і неробства. У Комітеті з питань житлово-комунального господарства створили комісію, яка вивчала якість нарахування тарифів, і дійшли висновку: зроблено це неякісно. Ми звертаємося до уряду і професійного депутатського корпусу — треба вміти визнавати помилки, виправляти їх і будувати довіру людей до влади, а влади — до своїх гілок. Без довіри реформи неможливі. Інше важливе питання — формування Вищої ради юстиції. Чесно — ми не можемо підібрати людей. Три фракції шукають компромісну, професійну і моральну людину, яка б могла працювати в цій галузі. Просимо ставитися до цього терпимо. Ми говорили із кандидатами від коаліції — одна людина нам підходить, а за іншу не можемо віддати голоси.
Віктор Бондар, «Відродження»:
— Працюємо вже півроку, але не бачимо системних підходів до роботи Верховної Ради і уряду. Кожен день відбуваються сварки в залі і на телеканалах, а жодні питання із тих, які перед нами ставить суспільство, не вирішуються. Немає нової економічної політики, податкових зрушень. Ми не раз на погоджувальній раді наполягали на внесенні до порядку денного питання Податкового кодексу, щоб дати можливість розвиватися бізнесу і промисловості. Ніхто не чує вимог про те, щоб заслухати звіт уряду про формування тарифів. Багато було балачок про децентралізацію, про зміни в Конституцію, про осінні місцеві вибори... У нас залишилося чотири робочі тижні, щоб все це провести. Вимагаємо поставити на голосування закон про парламентську опозицію, щоб меншість мала реальну можливість впливати на процеси в законодавчому органі. Вимагаємо звіту міністра охорони здоров’я. Хотілося б заслухати іноземців, які нині йдуть із уряду. Що там відбувається?
Олександр Вілкул, Опозиційний блок:
— Цього пленарного тижня знову немає жодного законопроекту, який запропонував наш блок. Ми наполягаємо на розгляді питань, які стабілізують економіку, індексують зарплати і пенсії, врегульовують ситуацію на сході. Ці пропозиції ігноруються. Влада залізла в кишені українців, забравши зарплати і пенсії, обвалила банківську систему і національну валюту, збільшила борги зарубіжним кредиторам. Наступний етап — тотальний продаж наших земель. Ми ще в грудні подали законопроект про подовження мораторію. Це питання має вирішуватися виключно на референдумі. На тлі переговорів Нормандської четвірки, вважаємо, парламент має проявити ініціативу в політичному врегулюванні ситуації на сході. Опозиційний блок також звернеться до Конституційного Суду стосовно скасування історичних законів. На перейменування вулиць і міст із бюджету підуть мільярди, а мільйони людей стоятимуть у чергах для зміни документів. Це питання не пріоритетне.
Сергій Пашинський, «Народний фронт»:
— Півроку тому ми створили коаліційний уряд і взяли на себе відповідальність за стан справ у країні. За цей час можемо констатувати перевиконання доходів бюджету до 20 мільярдів гривень. У сесійній залі прийнято величезний пакет законів, які дали змогу стабілізувати фінансову, військову, соціальну ситуацію. Тільки-но уряд Яценюка обклав податками олігархів, з’явився Гордієнко із фейковими обвинуваченнями. Після того, як Аваков заявив про порушення кримінальної справи проти Льовочкіна та Фірташа, з’явилася постанова про його відставку. Я, як голова комітету, зупинив викачування ста тисяч тонн дизельного пального, і мене звинуватили в крадіжці нафтопродуктів у Міноборони. Я подав до суду, і ці люди вибачатимуться. Питання в тому, що політичні аутсайдери реалізовують сценарій знищення нашої держави, який сильно нагадує те, що відбувалося в 2005-му.
Олег Ляшко, Радикальна партія:
— Нинішній парламентський тиждень, переконаний, треба присвятити одній темі — захисту соціальних та майнових економічних прав громадян. Бачимо жахливе зростання цін у магазинах, аптеках, на базарах. Наша фракція наполягає на невідкладному розгляді законопроектів про індексацію зарплат, пенсій, соціальних допомог та інших грошових доходів населення. Я стверджую, що дані про відсутність бюджетних коштів не відповідають дійсності. Перевиконання доходів загального фонду держбюджету за січень-квітень цього року становить 21 мільярд 400 мільйонів гривень. Чимало людей не скористалися своїм правом на субсидії, а на це в бюджеті передбачено 25 мільярдів. Арештовано півтора мільярда доларів на рахунках родини Януковича — треба негайно провести суд і конфіскувати ці кошти. На обслуговування виплати зовнішніх боргів йде 344 мільярди доларів. Закликаю уряд негайно закінчити перемовини із кредиторами і якщо вони не йдуть на реструктуризацію і скасування частини боргів, оголошувати дефолт.
Ольга Червакова, «Блок Петра Порошенка»:
— Цього тижня запланована реформа Міністерства внутрішніх справ і наша фракція підтримує законопроекти, які передбачають ці зміни. Але жодна реформа не допоможе, якщо вона прописана на папері, а практика зовсім інша. У нашому МВС залишаються від попередньої влади каральні методи НКВД. Так, обухівським райвідділом міліції порушено кримінальну справу стосовно втручання в приватне життя Варвари Чеботар — дочки одіозного заступника міністра внутрішніх справ. Вона написала заяву на журналістів телеканалу «ZІK» за те, що вони знаходилися біля її будинку, де відбулося, як пам’ятаємо, перешкоджання професійній діяльності і побиття. Журналісти оцінюють це як тиск і спробу залякати за викривальні матеріали, які пролунали в пресі. Прошу міністра внутрішніх справ повідомити, чи порушено справу за фактом побиття журналістів та нападу на них саме за статтею про перешкоджання професійній діяльності.
Юлія Тимошенко, «Батьківщина»:
— Хочу подякувати членам робочої групи, яка працювала над з’ясуванням об’єктивності нарахування тарифів. У її звіті є консолідована думка: встановлені ціни, тарифи на енергоносії та комунальні послуги є необґрунтованими і потребують додаткових розрахунків та їх коригування. Водночас з’ясовано: маємо профіцит українського газу для постачання населенню і теплокомуненерго, а відтак тарифи можуть бути мінімум вдвічі меншими. Встановлено також, що нормативи, передбачені на використання тепла і газу в квартирах без лічильників, вдвічі-тричі завищено. Це мега-корупція. Дякую прем’єру, що він дослухався до необхідності індексації зарплат. Це допоможе зняти тягар соціальної несправедливості, який лежить на людях.