На Каховський магістральний канал накинули оком природогуби. На ділянці зрошувальної споруди біля села Архангельска Слобода у Каховському районі Херсонщини невідомі браконьєри спиляли одразу вісім тополь із захисної смуги вздовж КМК. 

Стовбури вивезли, а гілляччя (на знімку) скинули на дно каналу. І рахунок подібним випадкам уже пішов на десятки. Захисні лісосмуги біля каналу висаджують за державний рахунок, і кожне зрубане там дерево — це збиток. Але найстрашніше, що через створювані браконьєрами «проріхи» у лісосмугах до ложа КМК потрапляє сміття і накопичується там. — Дерева та кущі вздовж КМК перешкоджають потраплянню до каналу шарів рослини перекотиполе, які вітер ганяє таврійськими степами. Через «отвори» у стіні природного захисту ці будяки скочуються до води і часом утворюють на ній велетенські плавучі острови, котрі перешкоджають руху води, сповільнюючи течію. Їх треба прибирати, а це додаткові витрати робочого часу та пального, — зауважує начальник відділу використання водних ресурсів Головного управління Каховського магістрального каналу Олександр Оселедець.

Сміття, що потрапляє до каналу, опускається на його дно, замулюючи споруду. І прибирати його вкрай важко — механічну драгу не використаєш, оскільки стінки КМК бетонні, а от дно представляє собою «екран» з грунту та плівки. Під час прибирання сміття плівку можна пошкодити, і тоді вода через отвори потраплятиме у грунт, провокуючи підтоплення полів та навколишніх сіл.

Херсонська область.

Фото надане Головним управлінням КМК.