На місці незаконного видобутку бурштину в Коростенському районі правоохоронці затримали чотирьох старателів — мешканців Запорізької та Донецької областей. Видобуток здійснювався на ділянці в один гектар, яку обгородили й цілодобово охороняли. Найману бригаду розмістили неподалік копанки — родовища бурштину. А щоб гарантувати лояльне ставлення місцевого населення, на село щотижня платили 40 тисяч гривень.
Це факти з повідомлення прес-групи УСБУ в Житомирській області, підготовленого для ЗМІ в грудні минулого року. Минув час. Що тепер робиться на місці того родовища?

На гарячому


Біля дороги — вагончик із пічкою-буржуйкою і саморобний шлагбаум. Там же «ошивалися» троє міцних молодиків спортивного вигляду. Біля котловану працювали ковшами два екскаватори, в самому ямищі вимахували лопатами кілька чоловіків, загалом робітників було з півтора десятка. Коли я почала робити знімки, всі вони накивали п’ятами. Одні втекли в ліс, інші сховалися в автомобілі.


У селищі Нова Ушиця — тому самому, про яке йшлося в повідомленні прес-групи УСБУ, зібрався гурт місцевих жителів — в основному це були жінки літнього віку. Представниця від громади назвалася бабою Надею.


— Ми вже гонимо цих видобувачів, цілодобово охороняємо, щоб вони не копали, — сказала вона.


На запитання: «Чому ж робітники все-таки працювали?» баба Надя пояснила, що не помітила, як вони знову «набігли». Мовляв, була на обіді. Згодом вона вже стверджувала, що ті робітники здійснювали рекультивацію, тобто засипали котлован.


У таку версію щось не вірилося. Довелося зателефонувати по номеру 102 і викликати міліцію.


Погано живемо...


Поки чекали на міліціонерів, місцеві жінки почали скаржитися: до села не ходить автобус, є лише залізниця, постійно вимикають електрику, проблеми з телефонним стаціонарним зв’язком. Найближчі медичні й освітянські заклади в селі Білка — за п’ять кілометрів і селі Гулянка — за чотири кілометри. А до Коростеня півсотні кілометрів. У селі магазину немає, лише тричі на тиждень привозять свіжий хліб з райцентру Ємільчине.


Загалом селище молоде, збудоване в 1960-х роках біля Ушицького комбінату будівельних матеріалів. Хоч і молоде, проте майбутнє в нього не найкраще. У селі мешкає майже 50 осіб, переважно літніх, кілька дітей.


Жінки стверджували, що «старателі» їм нічого не платили, це все — наклеп. Запевняли, що з приводу розкопок постійно викликають міліцію, але пуття мало. Видобувають бурштин також біля сусідніх сіл Гулянка й Білка.

Стверджували навіть, ніби борються місцеві з робітниками «клондайка» так: викручують запчастини з екскаваторів, не пропускають техніку, не сплять ночами й стежать.


Заява №944


У Новій Ушиці... два сільські голови. Тобто селище належить до Бондарівської сільської ради, а його земля — до Білківської сільської ради. Як у прислів’ї про сімох няньок, Нова Ушиця — «без ока», тобто порядку немає. Обидва сільські голови — відповідно Анатолій Федорчук і Віталій Камінський — знайшли причини, щоб не зустрічати з журналістом. Хоча обидва в телефонній розмові визнали: так, проблема з незаконним видобутком бурштину є, проте вирішити її вони не в змозі.


Прибули коростенські міліціонери на чолі з Ігорем Гріневичем. Разом із місцевими жінками ми пішли на місце розробок. Хоча баба Надя усіх переконувала, що робітники покаялися і загортали котлован, міліціонери зафіксували інше: рукави для подачі води, промивальну станцію, лопати й сітки, за допомогою яких видобували «сонячний камінь». З огляду на свіжу землю правоохоронці зробили висновок: робітники не загортали, а навпаки —- розривали її. Заяву щодо кримінального провадження внесено в Єдиний облік під номером 944.


З Коростеня приїхали представники ДАІ. Екскаватори вони не змогли транспортувати на штрафмайданчик, бо не мали відповідних ресурсів. Місцеві жінки — ті самі, що запевняли, ніби борються з незаконним видобутком, благали їх не чіпати техніку й не фіксувати факт незаконних розкопок. Складалося враження, що насправді їх видобуток бурштину цілком влаштовує.
Не здогадувалися, для чого орендують землю?


Голова Коростенської райдержадміністрації Сергій Дмитрук знайшов вільну хвилину й прокоментував ситуацію так:


— Білки, Нова Ушиця, Гулянка — там триває видобуток бурштину під приводом того, що риють ставки. Неодноразово це питання розглядали на комісіях. Зустрічався з орендарем цих земель, який живе в Антрациті Луганської області. Він запевняє, що сам не знає, чим займаються на його землях, хай розбирається міліція. Мешканці сіл отримали, відповідно до земельного законодавства, по два гектари, а потім цю землю повіддавали за п’ять—десять тисяч.


Сергій Дмитрук показав на карті району приблизні місця покладів бурштину, які в основному розташовані біля вже згаданих сіл, а ще біля села Сушки — там, де болотиста місцевість. Видобувачі, висловив припущення, незаконно заволоділи міністерськими картами геологічної розвідки. Проблема і в тому, що ніколи не знаєш, для чого та чи інша людина орендує землю.


Холодна пора року пригальмувала видобуток бурштину, весна ввімкнула для цього «зелене світло». «Старателі» в пошуках ласого шматка бурштину не зупиняться ні перед чим: глибоко зариваються в землю, вирубують навколишній ліс.


Через два дні після поїздки до Коростенського району зателефонував місцевий мешканець і розповів, що біля Нової Ушиці відновився незаконний видобуток бурштину. Міліція не вилучила ні рукавів для подачі води, ні іншого обладнання, екскаватори залишилися на місці. Тож бригада «старателів» приїхала знову й приступила до роботи.


Куди дивляться екологічні інспектори? Це питання залишається відкритим. На запит до Державної екологічної інспекції в області надійшла відписка, в якій переказано робочі обов’язки, за які платники податків платять зарплату її працівникам.


Зусиль правоохоронців замало


На інформаційний запит з приводу проведеної роботи з метою недопущення незаконного видобутку бурштину начальник Коростенського МВ УМВС України в області Ігор Жміда повідомив, що працівники міськвідділу постійно проводять профілактичні рейди.


За 2014—2015 рр. до міськвідділу надійшло 44 повідомлення щодо незаконного видобутку корисних копалин та заволодіння ґрунтовим покривом земель. Ці повідомлення перевірили, й за 20 фактами розпочато й нині триває досудове розслідування, ще шість звернень приєднано до вже відкритих кримінальних проваджень.


Ігор Жміда поінформував, що на місцях подій міліціонери затримували осіб і вилучали знаряддя незаконного видобутку надр. Зокрема: дев’ять автомобілів, екскаватор, мотоцикл, причіп, п’ять дизельних і три бензинові помпи, двигун внутрішнього згоряння, електро- й бензиногенератори, шланги різної протяжністі для перекачування води, 10 бухт пожежних рукавів.


Звісно, правоохоронці працюють, проте навіть недосвідченому оку видно, що їхніх зусиль замало. Потрібні дієвіші заходи й рішучіші дії, інакше пройде ще зовсім небагато часу й бурштинове «АТО» зможе подолати лише Нацгвардія...

Листи занепокоєння


Цікавою була відповідь на інформаційний запит стосовно дій Коростенської райдержадміністрації, щоб припинити незаконний видобуток бурштину. Голова райдержадміністрації Сергій Дмитрук повідомив, що Коростенська РДА разом із районною радою ще в червні 2014 року створила робочу групу для вивчення фактів незаконного видобутку бурштину на території Бондарівської сільської ради. Вона провела сім засідань. З того, про що на них ішлося, випливало таке. Згідно з розпорядженням голови Коростенської РДА від 14 листопада 2013 року більше 37 гектарів невитребуваних земельних паїв було передано Д. Пареченку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Потім з’явилася ідея змінити цільове призначення — на землі водного фонду для рибогосподарських потреб. Якщо коротко, то згаданий вище громадянин вирішив вирити собі ставочок, проте виявив у ньому бурштинове дно. Й воно так захопило його, що геть забув і про рибу, і про «товарне сільськогосподарське виробництво». Таких бурштинових «рибалок» лише прибуває.


З грудня минулого року РДА надіслала листи з проханням вжити додаткових заходів щодо припинення незаконного видобутку бурштину — до міськрайвідділу міліції, відділення СБУ, міжрайонної прокуратури. Крім того, надіслано листи начальнику Державної інспекції сільського господарства в області, начальнику Державної екологічної інспекції в області з проханням визначити збитки, завдані державі, а також — лист-звернення до голови облдержадміністрації з проханням посприяти у вирішенні питання припинення незаконного видобутку бурштину.


Він констатував, що повноважень районної влади недостатньо, щоб подолати «бурштинову лихоманку». Тож віз і досі там... А причину цього можна знайти в уже згаданому повідомленні прес-групи УСБУ, де названа така цифра: за тиждень прибуток копачів становив чверть мільйона гривень.

Житомирська область.


Фото автора.