Вечірнє засідання 19 травня


Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до статті 7 Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» щодо соціального захисту сімей, члени яких мають у власності чи володінні земельні ділянки» (№1350). Згідно з цим законом, можна буде отримати державну соціальну допомогу, навіть якщо у власності родини перебуває земельна ділянка площею понад 0,6 га. Адже досі, якщо родина володіла земельною ділянкою, на державну допомогу навіть за дуже низького рівня доходу розраховувати було марно. Під час обговорення депутати закликали підтримати село і селян, які сьогодні на своїх плечах фактично тримають Україну та українську економіку. Іван Крулько («Батьківщина») зауважив, що критерієм для визначення, чи потрібно надавати сім’ї допомогу від держави чи ні, повинен бути дохід родини, а не володіння чи користування земельною ділянкою. Адже згідно із законом, малозабезпеченою визнається та родина, яка має сукупний дохід менше, ніж прожитковий мінімум.


Парламент зробив ще один шлях до збільшення доходів громадян — у цілому прийнято проект закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо справедливого оподаткування доходів фізичних осіб в інтервалі від 10 до 17 розмірів мінімальної заробітної плати» (№2576), внесений авторським колективом народних депутатів. Закон спрямований на легалізацію заробітних плат, що є однією із зобов’язань України перед Євросоюзом.


Відтак, згідно із законопроектом, якщо розміри доходів становитимуть від 10 до 17 розмірів мінімальної заробітної плати, — вираховуватимуть 15% податку на доходи фізичних осіб. А якщо доходи перевищуватимуть 17-кратний розмір мінімальної заробітної плати чи з них не сплачується єдиний соціальний внесок, ставка податку на доходи фізичних осіб становитиме, як і нині, — 20%. Змінено і базу нарахування єдиного соціального внеску — він визначатиметься не з прожиткового мінімуму для працездатних осіб на момент нарахування збору, як нині, а з мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року. Законом також продовжено після 1 січня 2016 року застосування знижувального коефіцієнту для визначення розміру єдиного внеску на рівні 0,4.


У цілому прийнято ще декілька проектів законів: «Про внесення змін до статті 10-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (№2234), який врегульовує порядок надання відпусток військовослужбовцям; «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підтримки дитячо-юнацького спорту та фізичного виховання» (№2067).


За основу було прийнято законопроекти: «Про внесення змін до Гірничого закону України щодо уточнення порядку компенсацій за оплату комунальних послуг» (№1634), «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантії дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» (№2166); «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання гарантії» (№1789); «Про внесення змін до деяких законів України з питань пенсійного забезпечення» (№1466) (щодо пенсій військовослужбовців). 


За результатами голосування відхилено законопроекти «Про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення соціальної справедливості та недопущення зубожіння населення» (№1085) і «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення реалізації конституційних прав внутрішньо переміщених осіб» (№1835).