Мусимо визнати: в Україні фактично відсутня військова медицина. Вона була знищена, і робилося це свідомо і методично. На цьому наголосила заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд (на знімку), відкриваючи парламентські слухання «Про Військово-медичну доктрину України».

 


«З початком війни ми стикнулися з повною неспроможністю рятувати наших військових. На жаль, знищувалася не лише військова медицина, а й уся система управління. Тому водночас ми стикаємося із неспроможністю повноцінно відповідати цим викликам як Міністерства оборони, так і Міністерства охорони здоров’я», — зауважила заступник глави парламенту.


Не секрет, що основний тягар у сфері військової медицини ліг на волонтерів та окремих ентузіастів у сфері державного управління. «Тобто тих людей, які силою свого інтелекту, волі, здоров’я, грошей впрігся у цей тяжкий віз порятунку військових, надання їм реабілітації, і тягне його», — додала    О. Сироїд.


За її словами, ми маємо бути свідомі, що нинішнє протистояння не завершиться завтра: «Війна нас навчила, що повинні бути готові до всього і навіть до найгіршого. Тому маємо сформувати повноцінну військово-медичну доктрину. Це має стати одним із найбільших пріоритетів». А для того, щоб ця військово-медична доктрина відбулася, до її творення мають долучитися різні органи державної влади.

 

 


Водночас, на переконання голови Комітету з питань охорони здоров’я Ольги Богомолець (на знімку), яка, до речі, виступила ініціатором слухань, для України було б оптимальним створення ізраїльсько-швейцарської моделі військово-медичного забезпечення. За неї будь-яка лікарня, міська чи районна, за потреби може стати військовим шпиталем. Особливе значення у цьому сенсі, зауважила депутат, має професійна підготовка не лише військових, а насамперед цивільних лікарів. Тому одним із базових принципів Військово-медичної доктрини є формування та реалізація принципів державної політики у сфері цивільної та військової медичної освіти.


Власне, учасникам слухань була представлена для обговорення Військово-медична доктрина, розроблена відповідно до указу Президента від 14 листопада 2014 року. Очікується, що слухання стануть відправною точкою для втілення в життя нового підходу до формування системи охорони здоров’я.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.