Сьогодні у Ризі розпочинається саміт «Східного партнерства». До цього проекту Євросоюзу входять шість пострадянських країн — Україна, Молдова, Білорусь, Грузія, Вірменія та Азербайджан. Нашу країну на саміті представлятиме Президент Петро Порошенко.
Протягом останніх шести місяців у політичних та експертних колах тривала дискусія: чи отримаємо в Ризі рішення про лібералізацію візового режиму? 

Цьому питанню навіть були присвячені парламентські слухання, що відбулися 15 квітня. Ще тоді фахівці обурювалися: навіщо потрібні такі рамки? «Ми певним чином загнали себе в коридор часу — Ризький саміт і таке інше. Тепер доводиться виправдовуватися, чому цього не станеться у травні, а восени чи наступної весни, але так чи інакше безвізовий режим — це близька перспектива», — заявив тоді науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко.


Напередодні саміту про послаблення візового режиму для України говорив і господар саміту президент Європейської Ради Дональд Туск. «Складна ситуація на Донбасі, агресія не є перепонами на шляху до безвізового режиму», — запевнив він. За його словами, було б неправильно вважати, що ЄС не надасть Україні безвізовий режим, доки триває війна на Донбасі. «Це означатиме, що Росія має ключі до цього проекту. Ми застосуємо принцип, як до Молдови, котра має аналогічну проблему із Придністров’ям. Тобто, конфлікт на Донбасі не буде негативною передумовою», — зазначив Туск.


На його думку, незважаючи на складність процесу скасування віз, в ЄС зроблять усе можливе, щоб допомогти Україні. «У листопаді матимемо наступну технічну доповідь Єврокомісії. І, якщо умови будуть виконані, не маю сумніву, що ми будемо готові. Можливо, на початку 2016 року або пізніше я буду спонукати наших партнерів у Європі позитивно вирішити питання про безвізовий режим», — заявив голова Європейської Ради, передає Укрінформ.