Проросійськи налаштовані збройні формування на сході України готують влітку черговий наступ. Про це Президент України Петро Порошенко сказав в інтерв’ю ВBС. «Я думаю, ми маємо бути готові до цього. Однак ми не даємо їм ані найменшого приводу для провокацій. Тож відповідальність буде повністю покладено на них», — наголосив глава держави. При цьому Петро Порошенко зазначив, що хоча він і не довіряє Путіну, він змушений вести переговори з ним, тому що «немає іншого виходу». Президент висловив сумніви, що військовою силою вдасться повернути захоплені території.
В інтерв’ю ВBС глава держави нагадав про нещодавнє захоплення в районі бойових дій на сході нашої країни двох російських громадян, бійців спецназу. Мовляв, це не єдиний випадок, що доводить пряму участь РФ у конфлікті. «Давайте говорити прямо — ми воюємо не з сепаратистами, яких підтримує Росія. Це справжня війна з Росією», — заявив Петро Порошенко.

* * *

Секретар РНБО Олександр Турчинов не виключає, що Україна проводитиме консультації щодо розміщення систем ПРО на своїй території. Про це він сказав в інтерв’ю «Укрінформу».
«Ми підсилюємо оборону кордонів від агресора. Крім того, не порушуючи міжнародних угод, відновлюємо наш ракетний щит, головне завдання якого — оборона від агресії РФ.
Для того щоб реально протистояти безумцеві, який погрожує світу потужним ядерним потенціалом, одних зусиль нашої країни недостатньо. Необхідна взаємодія й системна координація зусиль усіх провідних країн світу. Це має бути комплекс економічних, політичних і військових заходів. У тому числі й значне посилення спільної системи захисту від ядерної загрози й розгортання додаткових позицій системи ПРО. Не виключаю, що для захисту від ядерної небезпеки ми змушені будемо проводити консультації щодо розміщення компонентів системи ПРО на території України. Не допустити війни з використанням ядерної зброї — це спільна відповідальність усіх людей доброї волі перед планетою», — заявив Турчинов.
У Кремлі оперативно відреагували на цю заяву секретаря РНБО. У випадку якщо Україна розмістить на своїй території елементи американської системи ПРО, це спричинить відповідні заходи Росії для гарантування своєї безпеки. Про це заявив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, передають РІА-Новини. Які саме заходи глашатай путіна не уточнив.

* * *

Обстановка в зоні бойових дій на сході України залишається стабільно напруженою. Загарбники продовжують обстрілювати наші позиції й мирні населені пункти, використовуючи танки, артилерію, міномети, гранатомети, великокаліберні кулемети й інші види озброєння. Про це повідомляє прес-центр АТО.
На луганському напрямку із зенітних установок, мінометів і гранатометів гібриди поливали вогнем Щастя, Трьохізбенку, Кримське. У напрямку Авдіївки обстрілювали Золоте, Кірове, Катеринівку, Попасну, Ленінське.
Гаряче на донецькому напрямку. Тут противник використовує заборонене Мінськими домовленостями важке озброєння. Так, по Пісках бандити били вже з 120-мм мінометів, використовуючи запальні боєприпаси.
У районі Маріуполя загарбники, як і всі попередні дні, продовжували обстрілювати багатостраждальне Широкине. Працювали снайпери.