У книжковій крамниці Tamura Shoten, в Токіо, знайдено листівку, в якій міністр закордонних справ нацистської Німеччини Йоахім фон Ріббентроп вітає радянського розвідника Ріхарда Зорге із 43-річчям. Листівку відправлено 4 жовтня 1938 року.

Зорге працював тоді особистим помічником посла Німеччини в Японії Ойгена Отто, завдяки чому зміг дізнатися і передати радянському керівництву чимало надзвичайно цінних свідчень. Наприклад, про дату нападу фашистської Німеччини на Радянський Союз та про стан і наміри японської Квантунської армії не розпочинати військових дій на Далекому Сході. Завдяки останньому радянське командування вирішило перекинути значну частину військ зі сходу для оборони Москви.


У листівці від Ріббентропа відзначається видатний внесок іменинника в діяльність німецького посольства в Токіо. Щоправда, професор історії Нобуо Таджіма зазначає, що навряд чи сам Ріббентроп, який на той час лише півроку був міністром, міг особисто знати Зорге. Вочевидь ініціатива вітання належить послу Німеччини в Японії, в якого працював Зорге.


Листівку з далеких уже часів знайшов менеджер магазину 71-річний Йошіо Окудаіра. А розповіла про це газета Asahі.


Токіо.