Франція відмовилася від ідеї квот на мігрантів і стала 10-ю країною, яка не підтримала ініціативу розподіляти мігрантів по країнах ЄС залежно від населення, рівнів ВВП та безробіття.

Як зауважив президент Франції Франсуа Олланд, «про квоти на мігрантів не може бути й мови... Не можна надавати притулок залежно від кількості дозволів. З другого боку, оскільки проблема є, і біженці прямують в ті самі країни (Італія та Греція. — Ред.), треба, щоб інші держави також взяли на себе тягар».


Тим часом інша ініціатива — військово-морська операція в Середземному морі для припинення контрабанди людьми та незаконної міграції — має більше шансів на втілення у життя. Цього тижня міністри закордонних справ ЄС після спільної зустрічі з міністрами оборони дійшли згоди, що розпочати слід з боротьби з кримінальними мережами, які займаються перевезенням мігрантів з Африки до Євросоюзу на непридатних човнах.


«Це не стільки питання знищення човнів, скільки знищення бізнес-моделі торговців», — переконана верховний представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики ЄС Федеріка Могеріні, повідомляє Euronews. Раніше вона заявила про намір звернутися до Ради Безпеки ООН з проханням дозволити застосування військової сили щодо торгівців людьми, які розгорнули свій бізнес у Лівії. «Моя поїздка до Нью-Йорка показала, що немає серйозного політичного спротиву резолюції. Тож, коли ми схвалимо рішення створити операцію сьогодні, це також стане більш терміновим та більш чітким для Ради Безпеки у підготовці резолюції», — заявила Федеріка Могеріні перед початком засідання Ради закордонних справ ЄС.


Але розпочати радикальні методи боротьби з торгівцями живим товаром також не дозволяє і позиція Лівії, яка не в захваті від того, що в її водах курсуватимуть військові судна ЄС, і вважає, що затоплювати кораблі контрабандистів — негуманно. Проте здійснити операцію без підтримки влади Лівії неможливо, оскільки гостро постане питання дозаправки та ремонту суден.