Голова Верховної Ради високо оцінює позицію Словацької Республіки з підтримки нашої країни

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман відзначає підтримку з боку Словаччини у непростий для України час, зокрема, у питанні збереження територіальної цілісності нашої держави.
Під час зустрічі з Президентом Словацької Республіки Андрієм Кіскою (на знімку) у середу В. Гройсман подякував за всебічну підтримку позиції України і підкреслив, що сьогодні стосовно нашої країни «є не лише військова агресія з боку Росії, а й інформаційна, економічна, енергетична і політична».

 


До того ж В. Гройсман зазначив, що «Україна — мирна країна, і те, що робить Росія, очевидно для усього світу, через її дії проливається кров у суверенній державі». Він наголосив, що зупинити конфлікт на сході означає не лише зберегти територіальну цілісність України, а й захистити Європу та її цінності. «Я переконаний, що ми отримаємо перемогу, і у нас, і в Європі запанує мир», — сказав Голова Верховної Ради.
Своєю чергою, пан А. Кіска заявив, що Словацька Республіка «завжди стоїть за Україну і вважає анексію Криму грубим порушенням міжнародного права».


Президент Словаччини зазначив, що його країна підтримує розширення Європейського Союзу, і Україна має право на членство в ЄС.


Він відзначив складність ситуації в Україні двома аспектами: війна і необхідність проведення складних реформ, зокрема, з децентралізації, демонополізації, дерегуляції, деолігархізації. Пан А. Кіска зауважив, що для сприйняття суспільством будь-яких реформ, а особливо непопулярних, вище керівництво держави — Президент, парламент і уряд — повинні постійно роз’яснювати їх необхідність. За його словами, для реформ «потрібен функціональний парламент, який готовий буде ухвалити потрібні, хоча і непопулярні, закони». У цьому контексті він заявив про готовність Словацької сторони надати Україні експертну допомогу.


Під час зустрічі В. Гройсман також поінформував про перебіг конституційної реформи у частині децентралізації. В основу децентралізації, зазначив він, покладено основні принципи Європейської хартії місцевого самоврядування — субсидіарність, повсюдність, фінансова самодостатність.


Голова Верховної Ради висловився за необхідність внесення відповідних змін до Основного Закону до осені, наголосивши на необхідності передбачити перехідний період для адаптації законодавства відповідно до зміненої Конституції.


«Реформа місцевого самоврядування підтримується суспільством. Без якісної системи управління не буде здійснення реформ в інших сферах», — сказав він.


Сторони були одностайними у питанні необхідності розвитку двосторонніх міжпарламентських відносин.


Крім того, Володимир Гройсман заявив про налаштованість коаліції щодо подальшого здійснення реформ.


«Коаліція тримається разом, бо є завдання для країни», — сказав В. Гройсман.


«Ми не провалили жодного важливого рішення», — наголосив він, нагадавши, що коаліція вже проголосувала за пакет антикорупційних та дерегуляційних законів, закони щодо реформи силових відомств і судоустрою.
В. Гройсман підкреслив, що Верховна Рада демонструє «ефективність прийняття рішень» у питаннях законодавчого забезпечення реформ. У цьому контексті він повідомив про підготовку Плану законодавчого забезпечення реформ, що сприятиме систематизації роботи вищого законодавчого органу. «Цей План доопрацьовується у фракціях і найближчим часом буде ухвалений остаточно», — сказав він, заявивши про важливість перетворення України на сучасну європейську державу, боротьби з корупцією, створення самодостатніх повноцінних місцевих громад.


Прес-служба Верховної Ради України.


Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.