Відновлений Європейський інформаційно-дослідницький центр при українському парламенті презентували вчора у приміщенні законодавчого органу. Голова Верховної Ради Володимир Гройсман назвав цю подію надзвичайно важливою у впровадженні новітніх технологій та доступі до необхідних ресурсів, особливо актуальних у роботі над законопроектами.

Глава парламенту представив результат колективної праці, який має назву «Електронний парламент». «Переконаний, що запровадження сучасних технологій у процес законотворення дасть змогу зробити роботу українського парламенту відкритою, зрозумілою та доступною для громадян України, — сказав він. — Народні обранці не тільки мають просити про довіру в людей під час виборів, а й своєю щоденною системною роботою повинні підтверджувати цю довіру». Саме новітні технології допоможуть донести громадськості те, чим займаються законо-творці і яка мета стоїть перед ними.


Володимир Гройсман нагадав, що вже мав досвід роботи з електронними нововведеннями, коли працював у системі місцевого самоврядування. «Це завжди давало певний позитив, — наголосив він, — давало можливість автоматизувати процеси, стати більш прозорими і доступними. Як наслідок: зросла якість надання послуг. Нині, переконаний Голова Верховної Ради, подібні завдання стоять у рамках законодавчого органу.
Одним із головних завдань «Електронного парламенту», за словами В. Гройсмана, стане переведення процесу розгляду законопроектів у другому читанні в електронний вигляд. Це не лише дасть можливість покращити екологію, а й суттєво позначиться на якості роботи парламентаріїв.


Не менш важливе питання — контроль громадськості за діяльністю парламенту. Буквально днями в тестовому режимі запроваджено абсолютно новий сервіс — відкрито дані відвідування і голосування депутатів, підкреслив глава законодавчого органу. 


Не оминуть нововведення й роботу комітетів. Хоча законодавство для всіх них однакове, але технічне оснащення і публічна відкритість абсолютно різна. На сайтах комітетів планують розміщувати протоколи, стенограми, відеозаписи засідань і безпосередньо відвідування їх парламентаріями.


Окремо глава парламенту зупинився на перспективах запровадження порталу народної законотворчості. У рамках цього проекту кожен громадянин зможе взяти участь в обговоренні закону і матиме можливість подати свої пропозиції. «Хоч громадяни й не мають права законодавчої ініціативи, але можуть бути долучені до процесу законотворення», — наголосив В. Гройсман.


Висловити підтримку українським парламентаріям в їхній діяльності та запровадженні новітніх технологій для її покращення учора прийшли посли Великобританії, Франції, Німеччини та Польщі. Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт, зокрема, зауважив: ухвалення сумнозвісних репресивних законів у січні 2014-го року було б неможливе, якби парламентарії мали повний доступ до документів, за які тоді проголосували.

 

Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт, Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, Надзвичайний і Повноважний Посол Великої Британії в Україні Саймон Сміт. 

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.