Минулого вівторка у другій половині дня була заблокована робота Тернопільської міської ради. Столичні правоохоронці ввійшли у приміщення міської влади перед обідньою перервою, після чого туди нікого не впускали і не випускали. Начальник УМВС у Тернопільській області Олександр Богомол журналістам пояснював коротко: «Ведуться слідчі дії». Події розвивалися, мов у калейдоскопі. До будинку прибула спочатку «швидка», потім із нього вивели заступника міського голови, депутата обласної ради Володимира Камінського у кайданках, після чого до журналістів вийшов міський голова Сергій Надал. Під завісу в підвальному приміщенні почалася пожежа.

За повідомленням прес-служби Генпрокуратури України, заступник міського голови, депутат обласної ради вимагав та одержав неправомірну вигоду за вирішення питань про надання в користування земельної ділянки на території м. Тернополя. Зокрема, в посадовця під час обшуку виявлено та вилучено частину грошових коштів у сумі 135 тисяч гривень, яку він вимагав та отримав від громадянина за надання в користування земельної ділянки. Загалом заступник міського голови вимагав та отримав не-правомірну вигоду на загальну суму 217 тисяч гривень.


Міський голова Сергій Надал стверджує протилежне: інформація, начебто його заступника затримували під час отримання хабара, не відповідає дійсності. За його версією, близько 13-ї години група озброєних людей у масках, з автоматичною зброєю увірвалася до приміщення міської ради, без жодних пояснень виламала двері кабінету юристів, приймальні двох його заступників — Володимира Камінського та Вікторії Остапчук. «Також намагалися зламати двері приймальні міського голови, але я сам їм відкрив, — пояснював Сергій Надал журналістам. — Попросили зробити обшук у моєму кабінеті. Я надав їм таку можливість, хоч у них не було жодних документів, окрім постанови Печерського суду м. Києва на обшук кабінету Володимира Камінського».


Підозрюваного в хабарництві заступника затримали і висунули йому звинувачення у присутності чотирьох працівників міськради. Після цього, за словами міського голови, йому стало зле, довелося викликати «швидку». Лікарі наполягали на госпіталізації через високий тиск, але її не дозволили. Затриманому зарадили таблеткою. Через деякий час його вивели із приміщення, посадили в авто і нібито повезли до Києва. Сергій Надал cтверджує, начебто всі ці події мають політичний підтекст і пов’язані з майбутніми місцевими виборами. До речі, під кінець інтерв’ю, яке він давав, до будинку міськради прибули пожежники, оскільки загорівся підвал. За однією версію, сталося коротке замикання електродроту, за другою — чиновники підпалили документи в архіві.


Володимирові Камінському 31 рік. Він належить до ВО «Свобода», як і Сергій Надал та більшість депутатів міської ради. Як заступник відав земельними та питаннями торгівлі. Щодо причини його затримання, то для тернопільців це не є сенсацією. Останнім часом хіба що лінивий не говорив про те, що в місті відбуваються корупційні оборудки із землею.


Новобудови, мов гриби після дощу, виростали в парках, скверах, на дитячих майданчиках, стадіонах... На численні протести громадських організацій, публікації в ЗМІ ніхто не реагував. До того ж земля виділялася не через аукціони, як це було за попереднього міського голови, а під так звані інвестиційні проекти. Схема — тернопільське «ноу-хау». Земельну ділянку безплатно виділяли комунальному підприємству, після чого комунальники укладали інвестиційний договір із приватною структурою, яка зводила об’єкт. За деякими даними, за такою схемою громада Тернополя без будь-якої вигоди для себе була позбавлена понад 15 гектарів міської землі. Одна з останніх таких оборудок — будівництво торговельного центру на привокзальній площі, про що писав «Голос України».


Тернопільська область.