Палата депутатів Парламенту Чехії не змогла внести до порядку денного питання про ратифікацію Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом.

Правом вето скористалися члени Комуністичної партії Чехії і Моравії, загалом 30 парламентаріїв. Тепер питання про ратифікацію можна буде порушити тільки під час наступної сесії, запланованої на червень. Як повідомляє Радіо «Свобода», голова фракції комуністів у Палаті депутатів Павел Ковачік пояснив це рішення ставленням комуністів до уряду України: «Ми, КПЧМ, не маємо довіри до сучасної української влади і не вважаємо, що Чехія мала б підписувати будь-яку таку угоду з нинішньою українською владою».


Проте комуністи усвідомлюють, що ратифікацію в чеському парламенті підтримує більшість і, швидше за все, в червні за неї таки буде проголосовано.


Цікаво, що саме в ці дні в Чехії перебував з робочим візитом міністр закордонних справ України Павло Клімкін. Власне, ще у квітні він проанонсував поїздку на своїй сторінці у Твіттері: «Отримав запрошення відвідати Прагу ще до ратифікації чеським парламентом Угоди про асоціацію, яка планується на 19 травня».


Чеський громадський активіст Якуб Янда так зіронізував щодо парламентської більшості, яка допустила ветування: «Вітання коаліції, яка дозволила комуністам блокувати ратифікацію Угоди про асоціацію з Україною. І саме в той день, коли в нас перебував з візитом глава МЗС України. Круто».


Але й наш міністр в боргу не залишився. Ставлення до комуністичного «вето» він також висловив на своїй сторінці у Твіттері: «Не ті вже комуністи. Раніше вчиняли злочини, а тепер дрібні дурниці. Асоціацію ратифікують на початку червня. Більшість у чеському парламенті є». І додав: «І просто внесу ясність: зради немає».