Те, що Росія веде неоголошену війну проти України, уже відомо всім. Це визнають і в Європі, і в Америці, періодично заявляючи про те, що мають докази цього факту. При цьому Кремль «строїть дурня» і з наполегливістю папуги повторює, мовляв, ми тут ні до чого. Наші громадяни, а-ля колишні військовослужбовці російської армії, звільнившись із її лав, самі вирушили на допомогу сепарам воювати проти київської «хунти». Що ж, така позиція в стилі «театру абсурду» абсолютно вписується в концепцію гібридної війни, придуманої путіним. Але, схоже, Києву набридло грати з Москвою у «вірю-не вірю», і наші силові структури вирішили взяти ініціативу на себе й дещо змінити систему доказів присутності російської діючої армії на українській території.


Затримання російських спецназівців Єрофєєва й Александрова стало переломним моментом у цій грі. У СБУ заявили: двоє затриманих під м. Щастя під час бойової сутички з українськими військовими військовослужбовців Головного розвідувального управління Генштабу ЗС РФ визнають, що вони не є військовополоненими, а затримані по підозрі в скоєнні кримінальних злочинів.


Судячи із загальмованої реакції Москви на інформацію про «трофейних спецназівців», там такого провалу своїх резидентів на сході нашої країни не очікували. Однак версія про ввічливих зелених чоловічків або добровольців, які діють за велінням серця, а не за наказом Генштабу ЗС РФ, уже не приймається. Путіну варто було б вигадати нову легенду про російських солдатів, які воюють на Донбасі, або визнати факт їх присутності. Але останній варіант зруйнує саму концепцію гібридної війни, а на це її винахідник навряд чи піде. Хіба що під напором незаперечних доказів, причому систематизованих і пред’явлених не тільки Україною. Час їх збирати й оприлюднити, і в такий спосіб протидіяти агресорові.


А поки СБУ активно розкручує справу Єрофєєва й Александрова. Уже з’ясували, що російські спецназівці ГРУ на ротаційній основі перебувають на Донбасі із квітня 2014 року й займаються розвідувальною й диверсійною діяльністю. Про це заявив на брифінгу начальник Департаменту контррозвідки Служби безпеки України Віталій Найда, передає Інтерфакс-Україна.


Під час слідства з’ясувалося, що ГРУ Генштабу РФ координує вогонь бойовиків по наших позиціях і населеним пунктам на Донбасі. «Ми чітко бачимо, що спецназівці ГРУ ГШ створюють умови й гарантують безпеку реактивної артилерії — «Градів» і «Ураганів», які з території РФ прибувають на територію України з метою проведення бойових стрільб і по підрозділах Збройних Сил України, і по мирному населенню», — сказав начальник Департаменту контррозвідки СБУ Віталій Найда. І показав два документи, датовані 12—26 вересня й 14—17 вересня 2014 року. «Аналіз інформації свідчить, що в цей період ціла низка українських населених пунктів була обстріляна з реактивної артилерії. Не в усіх населених пунктах дислокувалися українські військові. Спецпідрозділи ГРУ забезпечують проведення бойових стрільб по цивільному населенню України, і ми звинувачуємо ГРУ ГШ РФ у цьому», — заявив він.