Під час реалізації закону про добровільне об’єднання територіальних громад на Луганщині можуть створити до 25 територіальних громад.


Сьогодні в області розпочато перший етап проведення реформи: громади розглядають варіанти об’єднання, складають перспективні плани, обирають територіальні центри. Але така робота проводиться не повсюдно. Для багатьох поки що не зрозуміла суть змін, тому співробітники офісу реформ, створеного в області, почали свою діяльність саме із установлення комунікацій із громадами й роз’яснювальної роботи. «Найголовніше сьогодні — вибрати територіальну громаду, яка, у свою чергу, здатна об’єднати навколо себе дрібні населені пункти, що мають можливість надавати якісні адміністративні послуги і розпоряджатися повноваженнями. І тими, якими наділені сьогодні, і тими, які будуть у них потім», — пояснює перший заступник голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Михайло Пухтаєвич. — Громада на місцях повинна сама визначити ставку та характер оподатковування, а також відповідати за використання місцевих бюджетів».


Але якщо із реформою на території, підконтрольній українській владі, здебільшого все зрозуміло (є стратегія, важелі впливу), то можливість її проведення в окупованій частині регіону поки що під дуже великим сумнівом. Умова жорстка: якщо на території, непідконтрольній Україні, адміністративно-територіальну реформу провести вдасться, то тоді там можна проводити і вибори в місцеві ради, намічені на жовтень 2015 року. Без цього волевиявлення неможливе. «Поки ми не будемо стовідсотково контролювати область, ми не зможемо провести вибори в обласну раду», — констатує Михайло Пухтаєвич. До речі, без обласної ради Луганщина живе вже цілий рік, і така ситуація, схоже, має тенденцію зберігатися в майбутньому.


Часу на проведення реформи дуже мало. Керівники територіальних громад кажуть, що строки визначені нереальні, але у відповідь чують одне: «Треба вкластися». Якщо зволікати, можна багато втратити.

Луганська область.

А ТИМ ЧАСОМ

У захопленому бойовиками «ЛНР» Свердловську місцеві комуністи вже зайнялися підготовкою піар-компанії для виборів у місцеві ради. Як повідомляють жителі, ватажок місцевих бойовиків і колишній член Компартії Олександр Гайдей має намір просувати в керівники міста свого соратника по партії. Саме населення більше тяжіє до колишнього міського голови Олександра Шмальца.

Готуються до жовтневих виборів і керівники «ЛНР», використовуючи різного роду спекуляції й ультиматуми. Як відомо, представники самопроголошених «ЛНР» і «ДНР» направили учасникам тристоронньої контактної групи свої пропозиції з проведення виборів на Донбасі. Їхні основні вимоги — повний контроль бойовиків над організацією, агітацією та підрахунком голосів, скасування поправок у закон про особливий статус Донбасу, припинення АТО і повне зняття економічної блокади.