Ворошиловський районний суд Донецька оголосив вирок у кримінальному провадженні за фактом наруги над українським державним прапором біля будівлі міської ради під час несанкціонованої проросійської акції 23 березня. Студента одного з професійних навчальних закладів визнано винним і засуджено до двох років позбавлення волі з випробувальним терміном на один рік. Учасник акції зірвав із флагштока прапор України, пошкодив його. Під час слідства та в суді обвинувачуваний повністю визнав свою провину, повідомили в прес-службі прокуратури області.
Загалом за фактами правопорушень під час масових акцій у березні в Донецьку та області складено понад 60 адміністративних протоколів та відкрито 46 кримінальних проваджень. Про це заявив журналістам начальник ГУМВС України в Донецькій області Костянтин Пожидаєв. Провадження відкриті за влаштування масових заворушень, хуліганство, групове порушення громадського порядку, захоплення державних чи громадських будівель і споруд, перешкоджання професійній діяльності журналістів, насильство стосовно працівника правоохоронного органу.
Очільник обласної міліції розповів, що за фактом масових заворушень, які спричинили смерть активіста партії «Свобода» Дмитра Чернявського, проводиться досудове слідство. Про підозру оголошено 13 особам, одна з них заарештована та перебуває у слідчому ізоляторі. Але особу головного підозрюваного досі так і не вдалося встановити. Правоохоронці оприлюднили зображення чоловіка, який, за припущеннями, міг скоїти вбивство: на відео, зробленому польським журналістом, цей учасник бійки відходить із ножем від тіла Дмитра. Костянтин Пожидаєв пообіцяв, що за допомогу в розслідуванні злочину буде встановлено винагороду.
Начальник ГУМВС прокоментував анонсовані проросійськими активістами акції протесту поблизу державного кордону в Новоазовську. Оголошення про так званий «Ввічливий протест» на вихідні розповсюджується в соціальних мережах. Учасникам пропонують безплатний проїзд, харчування і проживання в наметах. «Згідно зі статтею 202 Кодексу про адміністративні порушення є чітка санкція на це правопорушення. Якщо якісь гарячі голови збираються там чинити масові заворушення, — і міліція, і військовослужбовці до цього готові», — запевнив начальник міліції. Він додав, що правоохоронці перевіряють інформацію про те, нібито учасникам проросійських акцій платять гроші за вихід на мітинги та пікетування.
Ліна КУЩ.
Донецька область.
Обіцяли одне, а на практиці картина інша
На першому після майже двомісячної перерви та півтора десятка позачергових сесій засіданні міськради (тепер — законодавчих зборів) Севастополя головною темою стало обговорення того, як подолати труднощі, пов’язані з так званим перехідним періодом.
Голова постійної комісії з питань культури, туризму, молоді і спорту Володимир Демченко запропонував до першочергового обговорення проблему функціонування аптек. За його словами, найближчим часом може виникнути дефіцит ліків: аптеки розпродають запаси зі складів, а нових надходжень немає, оскільки українські постачальники розірвали договори, а росіяни, через те що севастопольські аптеки не мають російських ліцензій, товар не поставляють.
Депутат запропонував звернутися до відповідних органів Російської Федерації за роз’ясненнями. Нещодавно прем’єр-міністр РФ Дмитро Медведєв заявляв про те, що правовстановлюючі документи кримських підприємств Росія визнає без стомливих процедур перереєстрації і ліцензування, і вони підлягатимуть заміні на російські лише в міру закінчення терміну їх дії. Але на практиці картина поки що інша.
Не зрозуміла для севастопольців і ситуація із заміною водійських посвідчень. У ЗМІ з’явилася інформація, що документи обов’язково треба обміняти до кінця року, хоча раніше стверджували, що українські права будуть дійсні на термін, що в них зазначено.
Проблеми виникають і в підприємців зі сплатою податків. Від них вимагають платити збори за курсом 3,8 рубля за 1 гривню, хоча в обмінних пунктах установлено курс 3,1 до 1. «Підприємці обурені, — інформував колег В. Демченко, — бо таким «ненав’язливим» способом з них почали вимагати набагато більше грошей. Багато хто розвертається і йде, не заплативши». У цьому криється ризик, вважає депутат, тому що левова частка міського бюджету — податки і збори.
Микола МАГДИЧ.
Севастополь.
Правоохоронці не залишилися без роботи
Чотирьох працівників прокуратури Автономної Республіки Крим, які, незважаючи на окупацію території півострова російськими військами, не зрадили присязі українському народові, працевлаштовано на Житомирщині. Зокрема, подружжя прокурорів працює у Баранівському районі, інші — в апараті прокуратури області та Коростенській міжрайонній прокуратурі.
Олексій КАВУН.
Рівненська АЕС потурбується про своїх студентів
Усі 75 студентів, які навчаються у Севастопольському національному університеті ядерної енергії і промисловості (СНУЯЕіП) за договорами з Рівненською АЕС, виявили бажання продовжити навчання в інших вишах України, повідомили у відділі кадрів станції.
— Є домовленість з Міністерством освіти і науки України про те, що студенти четвертих і п’ятих курсів отримають дипломи бакалаврів та спеціалістів СНУЯЕіП українського зразка, — каже виконавчий директор з кадрів, праці та соціальних питань Державного підприємства «НАЕК «Енергоатом» Тетяна Алексєєва. — Всі студенти закінчуватимуть семестр та складатимуть іспити у Севастополі. Потім ті молоді люди, які захочуть отримувати українські дипломи, будуть переведені в інші навчальні заклади країни. Зараз, зокрема, розглядаються КПІ, Одеський національний політехнічний університет, «Львівська політехніка», Вінницький політехнічний університет.
Куди і як скеровуватимуть студентів продовжувати освіту, в дирекції з кадрів, праці та соціальних питань ДП НАЕК «Енергоатом» обіцяють вирішити до початку наступного семестру. Запевняють, що при переведенні у студентів не виникне жодних проблем. Наприклад, той, хто закінчив два курси у Севастополі, продовжить навчання у новому виші з третього курсу. Юнаки і дівчата, які навчаються на бюджетній формі навчання та за договорами з атомними станціями, вчитимуться на таких само умовах в обраних університетах. Це стосується і заочників.
Олександра ЮРКОВА.
Рівне.