За загальних видатків у 20,25 мільярда гривень за рік влада міста планує зібрати понад 22 мільярди. Водночас очікується, що самотужки Київ заробить 13,8 мільярда, решту — 8,2 мільярда гривень — становитимуть субвенції з держбюджету. Такі плани, особливо у частині наповнення столичної скарбниці, експерти вже назвали надто оптимістичними. А тому і їхнє виконання, буцімто, під великим питанням. Такі сумніви відкидає голова постійної комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку Київради Андрій Странніков: «Профіцит у проекті — абсолютно умовний. І я б назвав бюджет на цей рік не профіцитним, а збалансованим. У проект закладаються реалістичні показники. Ми не «надуваємо» цифри на початку року, щоб потім скорочувати їх наприкінці».

Презентував громадськості для обговорення найважливіші фінансові документи столиці на цей рік — Бюджет-2015 і Програму економічного та соціального розвитку на найближчі 365 днів — київський міський голова Віталій Кличко. Почав керманич столиці із найприємнішого: «Це перший чесний бюджет столиці за останні багато років. До того ж уперше його проект спочатку презентуємо громадськості, а не депутатам».

Віталій Кличко не приховує: «Проект бюджету готувався у дуже складних умовах. Та попри це нам вдалося у ньому зберегти соціальні стандарти киян. На соцзахсит передбачено 3,6 мільярда гривень. Що майже на 40 відсотків більше, ніж було минулого року. Обсяги фінансування за програмою «Турбота» збільшено вдвічі. Незважаючи на всі складнощі, ми знайшли можливість для гідного фінансування освіти та охорони здоров’я. Важлива річ: муніципальні надбавки до зарплати вчителів та лікарів зберігаються. Учні пільгових категорій будуть забезпечені безплатними шкільними обідами».

Серед особливостей формування дохідної частини бюджету на цей рік — у місті залишиться 40 відсотків зібраного податку на доходи фізичних осіб, зарахування 10 відсотків податку на прибуток підприємств та кошти. А також цьогорічне ноу-хау — кошти, зібрані від введення нових місцевих зборів (транспортного, акцизного податку з реалізації через роздрібну торговельну мережу алкогольних напоїв, тютюнових виробів, палива та податку на нерухомість).

«Прийняття бюджету та проекту програми соціально-економічного розвитку — це дуже відповідальний крок. Але це лише половина справи. Після прийняття ми повинні забезпечити жорсткий контроль за використанням бюджетних коштів», — сказав Віталій Кличко. Чим обернуться бюджетні апетити влади для пересічних киян, а також, які галузі і яку фінансову підтримку отримають, про це читайте в наступному номері газети.

До слова, депутатам міськради проект бюджету для ознайомлення буде представлено на засіданні Київради 23 січня. А от голосувати за доопрацьований проект документа міські депутати мають 28 січня.

Андрій Странніков, голова постійної комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку Київради та Віталій Кличко, голова КМДА.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.