Європейський ринок відкриється для українських товарів через місяць, тож підприємці мають бути готовими постачати продукцію до ЄС. На цьому під час зустрічі з промисловцями, підприємцями та роботодавцями наголосив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

«Це вікно у нас відкриється рівно через місяць. Кожен день — це гроші для української економіки. Все, що ви можете поставляти відповідно до угоди, повинно вже стояти на колесах», — сказав прем’єр, зазначивши, що загальний обсяг додаткових надходжень в економіку, починаючи з дати відкриття європейського ринку і до листопада, уряд оцінює у майже 500 мільйонів гривень. «Це ті гроші, які ми не можемо, а повинні заробити», — підкреслив він.

А. Яценюк також назвав неприйнятною ситуацію з відсотковою ставкою, бо якщо банки беруть депозити під 24 відсотки, а віддають гроші в реальний сектор економіки під 30 відсотків, то немає такого бізнесу, який би міг витримати такі кредити.

«Якщо ми отримаємо міжнародну фінансову допомогу, це дасть можливість стабілізувати валютообмінний курс, створити реальну подушку стабільності, залучати додаткових приватних інвесторів та змінювати відсоткову ставку», — наголосив він. Прем’єр-міністр також зазначив, що у зв’язку з відтоком депозитів через військову агресію Росії було згорнуто програми кредитування. «Сподіваюся, що після завершення переговорів з МВФ протягом місяця ми дамо конкретний інструмент, яким ви будете користуватися щодо отримання додаткового кредитного ресурсу за ставкою, яка є нижча, ніж сьогодні», — сказав, звертаючись до підприємців, А. Яценюк.

Ще одна проблема пов’язана з тим, що зараз чимало українських підприємств будуть позбавлені російських замовлень. 

«Ми невідкладно повинні замінити замовників з Росії українськими, як би нам це не було складно зробити», — наголосив прем’єр. 

При цьому він зазначив, що в держбюджеті закладено 25 мільярдів інвестиційних ресурсів, які треба спрямувати, наприклад, на оновлення Укрзалізниці, де рівень локалізації виробництва сягає 100 відсотків.

Оцінюючи ситуацію в автомобілебудуванні, прем’єр назвав її нерайдужною, проте додав, що «кожна достойна країна повинна мати своє автомобілебудування». Він наголосив, що при прийнятті рішення про внесення змін до законодавства щодо автомобілебудування, необхідно подивитися на реальні цифри — скільки ми можемо в цьому році виготовити машин, як ми їх можемо продати і яку програму кредитування для населення та для наших компаній можемо запропонувати. Укотре звернувшись до теми застосування акцизних марок, А. Яценюк назвав цей механізм неефективним та виступив за переведення обліку підакцизної продукції виключно в електронну форму. При цьому він повідомив, що за останні два тижні вилучено сотні підакцизних товарів, які виготовляються на незаконних, часто перевізних заводах, або поставляються контрабандними шляхами з країн пострадянського простору.

«Ми хочемо перевести облік підакцизної продукції виключно в електронну форму. І таке доручення отримав керівник податкової служби», — сказав глава уряду та припустив, що «аплодисменти важко отримати від виробників підакцизної продукції, якщо ти збільшуєш акциз», проте сьогодні такі реалії.

Також прем’єр пообіцяв, що найближчим часом буде ухвалено нову редакцію закону про державні закупівлі. 

«Під цей закон повинні підпасти всі державні компанії, тому що це об’єкти власності, які витрачають мільярдні кошти на закупівлі», — сказав він. 

«Якщо є пропозиції у Верховній Раді, то уряд першим буде аплодувати кожній пропозиції, що пов’язана з демонополізацією цього ринку та прозорістю ринку державних закупівель», — наголосив А. Яценюк.

Анатолій Кінах, Арсеній Яценюк.

 

Фото з сайту www.kmu.gov.ua.