Тимчасова слідча комісія Верховної Ради з питань розслідування обставин загибелі громадянина України Олександра Музичка рекомендувала Генеральній прокуратурі надати звіт про розслідування відповідної кримінальної справи і запросила в. о. Генерального прокурора на засідання ТСК 22 квітня.

Зокрема, народний депутат від фракції «Батьківщина» Володимир Ар’єв запропонував рекомендувати ГПУ прискорити розслідування цієї справи з урахуванням її резонансу, а також беручи до уваги те, що комісія повинна відзвітувати перед парламентом про результати своєї роботи 25 квітня. У свою чергу, народний депутат від фракції Партії регіонів Ганна Герман запропонувала запросити в. о. Генерального прокурора Олега Махніцького, оскільки слідчий прокуратури, який присутній на засіданні, не уповноважений відповідати на низку питань.

Радник міністра внутрішніх справ Віктор Чалаван повідомив, що станом ще на 7 березня у органів внутрішніх справ було достатньо доказів про причетність О. Музичка до правопорушень. Він наголосив, що під час затримання О. Музичка використовувалися холості патрони. «Всі, хто був поруч з Музичком, були затримані, а сам він зміг вирватися і почав втікати. Працівник «Сокола» почав його переслідувати. Музичко зробив два постріли з пістолета. Перша куля пробила каску представника міліції, друга — потрапила в погони, зірвавши дві зірочки. Згідно зі статтєю 15 Закону «Про міліцію», у відповідь по ногах Музичка було зроблено два постріли. Музичко зробив третій постріл з пістолета в передпліччя працівника «Сокола»», — розповів В. Чалаван.

За його словами, О. Музичко ще двічі вистрелив, коли правоохоронці його наздогнали. Під час боротьби з представниками міліції він вистрілив у себе. Після того як Музичко ослаб, на нього одягли наручники. Радник міністра поінформував, що активіст «Правого сектора» стріляв у працівників «Сокола» з пістолета Макарова, який був раніше викрадений невідомими у співробітників Державтоінспекції.

Члени ТСК вирішили не оприлюднювати прізвища міліціонерів, які фігурують у цій справі.

Крім того, В. Чалаван передав комісії розшифровані аудіофайли переговорів О. Музичка, які були дешифровані на підставі звернення народного депутата від фракції «Батьківщина» Геннадія Москаля до Секретаря РНБО Андрія Парубія.

Заступник міністра внутрішніх справ Микола Величкович повідомив: МВС закінчило службове розслідування щодо дій співробітників правоохоронних органів, які призвели до загибелі представника «Правого сектора», і всі матеріали будуть надані ТСК.

Наступне засідання комісії відбудеться в п`ятницю.

Завідувач секретаріату Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією Юрій Сорочик (ліворуч) і голова комісії Юрій Дерев’янко (праворуч).

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.