На бойовому сході України спекотно. Обстановка загострюється на маріупольському, донецькому й артемівському напрямках, стверджують у штабі АТО. Гібриди продовжують обстрілювати наші позиції із забороненої Мінськими домовленостями зброї. А вислів «режим тиші» уже не вживається у зведеннях спікерів антитерористичної операції. Хоча «занепокоєна Європа» усе ще уповає на угоди, досягнуті в Мінську, як на спосіб демілітаризувати ситуацію. Триває робота підгруп Тристоронньої робочої групи з урегулювання конфлікту. Але, судячи з поведінки представників «ДНР» і «ЛНР», які поставили свої автографи під Мінськими документами, бойовики не прагнуть до миру.

«Їхній деструктивний підхід до діяльності робочих підгруп не міг не позначитися на ефективності й самій атмосфері консультацій. У діях Донецька й Луганська чітко простежується намір зірвати роботу підгруп, відійти від погоджених на їхніх засіданнях пропозицій», — так прокоментував «Інтерфакс-Україна» останню спробу консультацій (22 травня) один з їхніх учасників з української сторони. Очевидно, маріонетки Кремля отримали чергову «ЦУ» на конфронтацію від свого ляльковода.


Справжні наміри головного спонсора війни добре видно на сцені театру воєнних дій. Ворог продовжує підтягувати військову техніку й «людський ресурс» у зону конфлікту. Інтенсивно працюють диверсійно-розвідувальні групи, які намагаються проникнути крізь нашу оборону. Гібриди постійно запускають у розвідку на підконтрольну українським силам територію свої безпілотники...
Минулої неділі журналіст агентства Reuters зафіксував поблизу міста Матвєєв Курган у Ростовській області колону вантажівок без номерних знаків, системи залпового вогню «Ураган» і бронетранспортери, які проїхали через цей населений пункт, після чого звернули з дороги й попрямували полями убік українського кордону.


Особливий інтерес окупантів до Маріуполя. Бої на форпосту Широкине не припиняються.


Як повідомив прес-офіцер сектору «М» Дмитро Горбунов, у неділю один військовослужбовець загинув, четверо поранено внаслідок вогневої атаки з боку бойовиків. При цьому, за словами Горбунова, противник використовував міномети калібром 122 мм, а також артилерію калібром 122 мм — це гармати типу Д-30.

ТИМ ЧАСОМ

Боєць батальйону спеціального призначення «Січ» (с. Піски):


«Ранок (25 травня. — Авт.) минув майже спокійно. Було чутно постріли із кулеметів та поодинокі вибухи мін. Працював ворожий снайпер. А так у нас кожного дня одне й те саме. Терористи обстрілюють наші позиції із 82- та 120-міліметрових мінометів. Діють диверсійно-розвідувальні групи. Виловлювати їх нам допомагають бійці 93-ї бригади. Днями вони добряче задали жару військовим РФ, що намагалися проникнути на нашу територію. Серед наших побратимів втрат немає.


Полк особливого призначення «Азов» (Маріупольський напрямок):


«Бойовики продовжують обстрілювати наші позиції із забороненої зброї. З мінометів, самохідних артилерійських установок, гранатометів та стрілецької зброї майже безперестанку обстрілювався населений пункт Широкине. В районі Гнутового відбулося бойове зіткнення — диверсійна група ворога відступила».


Боєць однієї із механізованих бригад (неподалік населеного пункту Кримське):


«Ворог не припиняє провокації. Лупить із мінометів, гранатометів, стрілецької зброї. Що-правда, учора день видався спокійним. Схоже, окупанти вирішили відпочити Ми лише спостерігаємо за переміщенням їхньої техніки. У нас завдання не провокувати їх.