На останній сесії Чернігівської обласної ради її очільник Микола Звєрєв за виборене перше місце в регіональному конкурсі «Краща сільська, селищна, міська рада» вручив почесний диплом міському голові Ічні Олександру Рутченку (на знімку). Той піднявся на трибуну в захисній військовій формі.

 

 


Незважаючи на солідний вік (25 квітня виповнився 51 рік), у нелегкий для країни час чоловік пішов добровольцем захищати кордони Батьківщини. Активному учаснику Майдану не сиділося в затишній Ічні в добротному посадовому кріслі міського голови. Вирішив: краще бути у вирі подій, ніж стежити за ними по телевізору. Написав заяву і пройшов медкомісію ще торік. А в березні бажання посадовця задовольнили.
— Мій старший син Олексій пішов служити за контрактом у Національну гвардію, — повідомив О. Рутченко. — Як батькові, мені хотілося б у скрутну хвилину прийняти удар передусім на себе... Не по собі, коли діти нас захищають. Краще бути на передовій — знати, що там, аніж чекати та переживати.


У міського голови Ічні троє дітей. Марія закінчила вуз, а Назарчику шість рочків. Дружина Людмила з розумінням поставилася до вибору чоловіка, до його прагнення відстоювати волю українського народу. Адже не раз і сама їздила з ним на Майдан.


Незважаючи на те, що О. Рутченко нині на військовій службі, він не «відпочиває» від проблем Ічні.


— Щодня телефонують колеги з міськради, місцеві жителі, — розповідає. — Раджу, як бути в тій чи іншій ситуації. Щоправда, не завжди вдається поговорити з рідними ічнянцями. Нині багато часу проводимо в окопах на полігоні, вправляючись зі стрільби з кулемета, автомата.


Олександр Анатолійович свого часу пройшов шлях від рядового слідчого до начальника Прилуцького, а потім Ічнянського райвідділів внутрішніх справ. Маючи офіцерське звання підполковника, доброволець тепер проходить службу як старший сержант. Він отримав посаду кулеметника у відділенні розвідки. Не бачить у цьому якогось приниження чи несправедливості. «Корона не впаде», — каже.


— Мене часто запитують, як буде з осінніми виборами? — ділиться О. Рутченко. — Відповідаю так: нині для мене головне не вибори, а щоб у країні були порядок та мир.

 

Чернігівська область.


Фото автора.