Гібриди намагаються розширити ареол присутності по всій лінії фронту. Обстановка в зоні бойових дій стабільно важка. Терористи не припиняють обстріл української території із забороненої Мінськими домовленостями важкої зброї. На маріупольському напрямку найгарячішою точкою, як і раніше, залишається Широкине.


Бойовики активізувалися в районі донецького аеропорту й у західних передмістях Горлівки. За словами спікера АП з питань АТО Андрія Лисенка, незважаючи на спроби розширення географії ведення активних бойових дій і на неодноразові факти застосування важкого озброєння з боку противника, лінія фронту залишається стабільною, спроби ворога просунутися вперед безуспішні.


На луганському напрямку не спокійно в районі м. Щастя, а також на східних і північних околицях окупованого Первомайська. Поблизу села Сизе Станично-Луганського району бойовики обстріляли медичний автомобіль ЗСУ, а також здійснили обстріл наших позицій з танків і 120-мм мінометів. Обстріли бойовиків завдають значних руйнувань інфраструктурі краю, насамперед водо - і газогонам.


А тим часом ГПУ почала розслідування за фактом участі посадових осіб Головного розвідувального управління Генерального штабу РФ у військовому конфлікті на Донбасі на боці сепаратистів. Про це повідомив учора на брифінгу в Києві начальник ГУ з нагляду за кримінальними провадженнями Генпрокуратури Юрій Севрук, передає Інтерфакс-Україна. Ця інформація одержана від російських військовослужбовців, затриманих 16 травня біля Щастя. Раніше в розмові зі спостерігачами СММ ОБСЄ російські спецназівці зізналися, що вже бували із завданнями на сході України за дорученням військового керівництва РФ.


Втім, це лише один із численних доказів прямої причетності Москви до війни, розв’язаної на сході нашої країни. Північноатлантичний Альянс зібрав великий обсяг доказів присутності регулярних військ РФ на Донбасі. Про це розповів генсек НАТО Єнс Столтенберг в інтерв’ю «Новій газеті».


«Можна не вірити нам, але інтерв’ю з родинами, із солдатами є у відкритому доступі», — додав Столтенберг, відзначивши, що розслідування проводили не тільки західні й українські, але й російські ЗМІ. Він заявив, що нинішня позиція Кремля нагадує йому ситуацію, коли він не визнавав наявність російських військ у Криму.


«І тільки коли анексували Крим, у Москві зізналися, що не обійшлося без прямої участі російської армії», — резюмував генсек НАТО, у черговий раз призвавши РФ припинити підтримку сепаратистів на Донбасі.


У Північноатлантичному Альянсі на різних рівнях не втомлюються висловлювати глибоке занепокоєння у зв’язку із присутністю військ РФ по обидва боки російсько-українського кордону. І не виключають повномасштабного вторгнення путінських солдатиків в Україну. Про це в одному з недавніх інтерв’ю заявив помічник генсека НАТО Трасивулос Стаматопулос.


«Уже сама така військова присутність є проблемою. І хоча Росія й підтримувані нею сепаратисти мають у своєму розпорядженні засоби для проведення нових атак у стислі строки, ми воліємо втримуватися від припущень щодо їхніх можливих намірів. При цьому нас реально непокоїть те, що протягом тривалого періоду ми спостерігаємо постійне нарощування військової моці», — резюмував помічник генсека НАТО.