Україно-польські міжурядові консультації, які відбулися у Києві під головуванням Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка та Голови Ради Міністрів Польщі Еви Копач увінчалися низкою домовленостей. Про них глави урядів розповіли на спільній прес-конференції. Прем’єр-міністр також відреагував на загострення ситуації на сході України.

Програма кредитування

Уряд Республіки Польща оголосив про програму кредитування для української економіки на 100 мільйонів євро на термін понад десять років.

Такий кредит повинен відповідати критеріям OЕCD (Організації економічного співробітництва та розвитку). Модель реалізації цієї кредитної угоди напрацьовуватиме україно-польська двостороння комісія з питань торговельно-економічного співробітництва. «Це конкретна підтримка для малого і середнього бізнесу, підприємців та української економіки», — наголосив А. Яценюк.

Будівництво інтерконектора

НАК «Нафтогаз України» та польська компанія Gaz-System S. A. підписали угоду про будівництво інтерконектора між Польщею і Україною, який дасть змогу Україні постачати з Євросоюзу майже 10 мільярдів кубічних метрів газу.

Інтерконектор планується збудувати завдовжки 110 кілометрів. Техніко-економічне обґрунтування будівництва має завершитися в першій половині цього року. А. Яценюк зазначив, що мова не про реверс газу, а про доступ до газу на LNG-терміналах, які вже збудовані в Клайпеді (Литва) та Польщі. За його словами, також йдеться про доступ України до німецького газового ринку як одного з найбільш об’ємних і ефективних ринків ЄС. Глава уряду також повідомив, що під час україно-польських міжурядових консультацій порушувалося питання Євроазіатського нафтотранспортного коридору. «Це також буде предметом окремого обговорення в рамках двосторонньої економічної комісії», — сказав прем’єр.

Модернізація українських ТЕС

Україна та Польща прийняли рішення про початок технічних консультацій щодо модернізації українських теплоелектростанцій для використання всіх марок вугілля, які Україна зможе видобувати сама та імпортувати з Польщі.

До такого кроку, за словами глави українського уряду, спонукало те, що російські терористи захопили українські шахти і не дають можливості постачати українське вугілля на наші електростанції. Тоді як українські ТЕС побудовані так, що можуть використовувати тільки вугілля марок «А» і «Т», які видобувають на територіях, які тимчасово підконтрольні російським терористам. Водночас у Польщі видобувають вугілля марки «Г». Після модернізації українських ТЕС вони зможуть використовувати всі марки вугілля, в тому числі й «Г». За словами А. Яценюка, на модернізацію українських ТЕС може бути частково спрямовано кредит, який пропонується Україні урядом Польщі у розмірі до 100 мільйонів євро.

Спрощення перетину кордону

До мільйона осіб може бути збільшено кількість громадян України та Польщі, на яких поширюватиметься дія угоди про малий прикордонний рух у рамках транскордонного і прикордонного співробітництва.

Нині право на вільний перетин україно-польського кордону мають майже 150 тисяч громадян Республіки Польща та України. Під час україно-польських міжурядових консультацій були також обговорені питання військово-технічного співробітництва, освіти, науки та гуманітарного співробітництва, виділення польською стороною нових стипендій та програм для українських студентів.

Прем’єр-міністр України також відзначив технічну і практичну допомогу Польщі в питанні політичної та бюджетної децентралізації. На його думку, польська модель є найприйнятнішою для системи державного управління для України.

Докази постачання Росією живої сили і техніки

Під час прес-конференції Арсеній Яценюк також заявив, що в України та всього міжнародного співтовариства «є безспірні докази постачання до України з боку Російської Федерації живої сили і техніки». «У нас немає конфлікту всередині України. Це двосторонній військовий конфлікт між Україною і Росією, який спровокований російською військовою агресією, анексією Криму і захопленням східної території України», — зазначив А. Яценюк.

Глава уряду повідомив, що провів розмову з Секретарем Ради національної безпеки і оборони України і той запевнив, що українська військова розвідка підтверджує факт переправлення з Росії на територію України живої сили і техніки. «Танки, гаубиці, системи «Град», «Смерч», «Бук», засоби радіоелектронної розвідки на базарі в Донецьку не продаються, як і в російському Воєнторзі. Вони є тільки в міністерстві оборони Російської Федерації та ГРУ ГШ», — наголосив А. Яценюк.

Санкції проти РФ

Ніхто не зніматиме санкцій з Росії, доки Російська Федерація не відведе свої війська, не перестане відправляти танки і артилерію, не зупинить своїх терористів, не відновить контроль над україно-російським кордоном і не виконає в цілому Мінську угоду, на якій стоїть підпис Російської Федерації, — таким є основний висновок, за словами глави українського уряду, засідання Ради міністрів закордонних справ Європейського Союзу, яке відбулося у понеділок. «Україна воює за свою незалежність. Україна бореться за мир в своїй країні. Але так само і Україна бореться за мир і безпеку в Європі загалом», — наголосив А. Яценюк. Український прем’єр відзначив підтримку України з боку Польщі: «Дуже багато в Європейському Союзі залежить від потужної, сильної і правильної позиції наших польських друзів».

Фото з сайту http://www. kmu. gov. ua

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк (праворуч) і Голова Ради Міністрів Польщі Ева Копач.