Споживання природного газу на Рівненщині продовжує скорочуватися: у першому кварталі його використано майже на 48 млн. куб. м менше, ніж торік за цей період.


Зменшення обсягів використання газу характерне для всіх категорій абонентів: установ й організацій, що фінансуються з держбюджету — на 39; промислових підприємств — на 20,8; підприємств комунальної теплоенергетики — на 21,6 відсотка. Рівняни, які використовують газ для побутових потреб, спожили найбільший його об’єм — майже 130 млн. куб. м (хоча й на 17 відсотків менше, ніж у січні-березні 2014-го).


Економія газу стала можливою завдяки заходам місцевої влади з енергозбереження, частковому переходу на альтернативні види палива, нетипово теплій погоді. Однак, незалежно від обсягу використаного газу, його транспортування ПАТ «Рівнегаз» здійснює по одних і тих же мережах, які треба утримувати належним чином. Джерелом фінансування цієї роботи є тарифи на транспортування і постачання газу, які нині не повністю покривають необхідні витрати.


Рівненська область.

Коментар фахівця

— Проаналізувавши обсяги споживання природного газу за перший квартал 2015 року та враховуючи різке зростання ціни на нього для потреб населення з 1 квітня, товариство очікує, що обсяги реалізації газу й надалі скорочуватимуться, — прогнозує перший заступник голови правління ПАТ «Рівнегаз» Віктор Осницький. — Така ситуація призведе до дефіциту тарифного виторгу ПАТ «Рівнегаз», який є основним джерелом фінансування господарської діяльності товариства та негативно вплине на рівень розрахунків з постачальниками природного газу.


ПАТ «Рівнегаз» сподівається, що НКРЕКП врахує вищенаведені факти. Адже єдиним виходом із цієї ситуації є коригування у бік збільшення тарифів на транспортування та постачання природного газу, — повідомила Вікторія ЛЕВЧУК, фахівець із зв’язків з громадськістю та пресою ПАТ «Рівнегаз».